Nankörlük sana verilen emekleri hor görmek demektir. Kişi o kadar bencildir ki, ona verilen emeklerin değerini bilmez ve teşekkür etmek yerine emek vereni kötüler. Nankörlük bencillik, kıskançlık, hırs, öfke ve nefretten kaynaklanır.
Dostlarınızın, eşinizin ve yakınlarınızın size olan bağlılıklarını gösterir vefa, yaşadığınız zaman içerisinde insanlarla samimiyet kurup bunları geliştirirsiniz. Bugün sizlerin onlara yaptığınız iyilikler destek olup yükselmelerini sağladıysa eğer bir günde onlar geri dönerek size olan borçlarını ödemeleri gerekmektedir. Zor günde hatırlanması gerekir dostların, hatırlanmasıdır dostluklar.
Manevi olarak kendimizi başkalarına karşı borçlu hissettiğimiz olur. Bize karşı yapılan iyiliklerin karşılığı iyilik, hoşgörü ve düşünce olması gerektiğidir. Toplumsal yaşantı içerisinde yaşanacakların ve daha sonra o kişilere nasıl karşılık vereceği önemlidir. Bugün yapılanı yarın unutmamalı, nereden geldiğimizi kim olduğumuzu asla kaybetmemeliyiz. Benliğimizi kaybedersek aslında kendimizi kaybederiz. İyilikler unutulmamalı biz insanoğlu yapılan iyilikleri çabuk unuturuz. Kendimizi kaybetmemeli, bilmeli ve tanımamız gerektiğidir. Sırtımızda taşıdığımız manevi borcu tutmalıyız.
Bizi yetiştiren anne ve babalarımıza karşı duyduğumuz minnettarlık duygusu da unutulmamalı, büyüdüğümüz zaman biz bakmalı, sahip çıkmalı onları güzel yerlere taşımamız gerektiğidir.
Bizlere iyilik yapana iyilik yapar onları güzel karşılar aklımızdan kötü şeyler geçirmemeliyiz.Minnettarlik duyarak sevgimizi karşımızdakine yansıtarak onu da mutlu ederiz. Yapılanları unutarak nankörlük, vefasızlık etmemeli, hatırlayarak onları mutlu etmeli günü geldiğinde ise borcumuzu ödemeliyiz. Kuvvetli kendini aşmış kişiler yaptığı iyiliği unutur ama yapılan iyilikleri asla unutamaz, nankörlük aslında kendini bilmeyen zayıf insanlık egosu olduğunu pekâlâ biliriz.
'LA ROCHEFOUCAULD Ne güzel söylemiş " İyilik edecek hal ve mevkide olduğumuz müddetçe nankörlüklerle karşılaşmayız."
YORUMLAR