Söz gümüşse sükût altındır sözü ile anlatılmak istenen şudur: İnsanlar kendilerini ifade etmek için konuşurlar. Çok fazla konuşulduğu zaman ise o sözlerin kıymeti olmaz. Çünkü çok konuşmak bir süreden sonra kişiyi gözden düşürür. Az ve kaliteli konuşmak ise insanı toplum içinde önemli bir hale getirir.
İnsan olarak hayatımızda kurduğumuz sözlere cümlelere dikkat etmeliyiz. Örneğin bir misafirliğe gittiğinde dikkat çekebilmek için sürekli konuşmaya başladığında insanlar bir süre sonra sıkılmaya başlar. Bundan dolayı insan diline hakim olmalıdır. İnsan sözleri ile kendini rezil de eder vezir de eder. Çok konuşmak ayrıca sağlığımız için de tehlikelidir. Az konuşarak altın olduğumuzu çevremize göstermeliyiz. Çok lafın içinde çok yalan da olur. Toplumumuzda da çok konuşan insanlar fazla sevilmez. Atalarımız ağır otur batmaz kalk diyerek çok fazla konuşmamak ve ciddi olmanın önemini vurgulamışlardır.
Bundan da çıkarılacak olan temel fikir şudur: İnsanlar ile iyi bir iletişim kurabilmek için az ve kaliteli konuşmalıyız. Toplum içine girdiğimizde kendimizi kontrol altına alarak çok konuşmamaya dikkat etmeliyiz. Unutmayın az konuşmaktan pek az, çok konuşmaktan ise sık sık pişman olunur. Bin düşün bir konuş bu daha iyidir.
' Söz gümüşse sükût altındır'' Atasözü konuşmanın çok değerli ve önemli bir özellik olduğunu ancak nerede susması ve dinlenmesi gerektiğini bilmenin konuşmaktan daha değerli olduğunu ifade etmektedir. İnsan yeri geldiğinde susmayı bilmelidir. Mesela çok iyi bilmediği bir konuda ortaya çıkıp da konuşmaya çalışmak insana birşey kazandırmaz. Aksine komik duruma bile düşmesine sebep olabilir. Böylesi zamanlarda konuşmak yerine konuşanları can kulağıyla dinleyip onlardan bir şeyler öğrenmeye gayret etmek bizim için çok daha faydalıdır.
İnsanın hayatında her zaman bir denge olmalıdır. Bu konuşmamızda da davranışlarımızda da çok konuşmakta yada çok fazla sessiz kalmakta dengenin bozulmasına sebep olur. Atalarımızın da belirttiği gibi bazen susmak konuşmaktan daha değerlidir.
YORUMLAR