"YALANCININ MUMU YATSIYA KADAR YANAR"
Reklam
Mine Kapı

Mine Kapı

Siz Yalnız Değilsiniz Biz Buradayız Grubu Başkanı

"YALANCININ MUMU YATSIYA KADAR YANAR"

10 Temmuz 2024 - 09:47

Yalan söyleyen biri sanmasın ki yalanım hiç bir zaman ortaya çıkmayacak. Yalan eninde sonunda anlaşılır. Kişinin yalan söylediği er geç belli olur, açığa çıkar. O yüzden yalancılıktan uzak durmak gerekir. Zaten annelerimiz biz küçükken hep bizlere yalancının hiç bir işi rast gitmez diye tembihte bulunurlar. Çok haklı olduklarını düşünüyorum. Hem yalandan kime ne fayda gelmiş ki? Anlayacağınız yalanın her türlüsü çok kötüdür.

Yalan söylemek hiç kimseye herhangi bir yarar sağlamayacağı gibi kişinin çevresindeki değerini de azaltan bir durumdur. Yani yalancının bu işten zarar görmesi kesindir. İşin sonunda hem yalancı olduğu anlaşılır, hem de çevresindekilerin güvenini yitirir. Onun için yalana hiç gerek yoktur. Zaten söylenen bir yalan anı kurtarmak içindir. Kısa bir süre etkili olabilir ancak vakti geldiğinde ne olduğu anlaşılır. Bu nedenle yalanı bir sığınak ve kurtarıcı gibi düşünmemeliyiz. Şartlar canımızı yaksa da gerçekleri söylemek daha iyi olur.

Örneğin biz öğrenci olarak bazen sınavlardan düşük not alıyoruz. Bunu ailemizin bilmesini istemiyoruz ve onlardan gizlemeye çalışıyoruz. Anne ve babamız notlarımızı sorduğunda hoca daha okumadı falan gibisinde yalan söylüyoruz. Halbuki bu yalan, bir gün açığa çıkacak. Gerçeklerin açığa çıkma gibi bir huyu olduğunu bilmiyoruz. Karne günü gelip çatınca ailemizden sağladığımız düşük notlar açığa çıkıyor. İşte o zaman yalancının mumu yatsıya kadar atasözünün anlamını yaşayarak öğrenmiş oluruz.

Madem hiç bir yalanı sonsuza dek sürdüremiyoruz; o zaman yalan söylemenin hiç bir mantığı yok. En iyisi her koşulda doğruları söylemek ve gereken ceza ya rıza göstermektir. Unutulmamalıdır ki herhangi bir hatanın yapılmasından kaynaklan ceza; yalan söylemekten kaynaklanan cezadan daha ağır olmayacaktır.

Sonuç olarak, "Yalancının mumu yatsıya kadar yanar" atasözü, yalan söylemenin geçici bir çözüm olduğunu ve gerçeğin mutlaka ortaya çıkacağını anlatır. Yalan söylemek, toplumların güvenini sarsar ve ilişkileri zedeler. Bu nedenle, insanların doğruluk ve dürüstlük değerlerine bağlı kalmaları önemlidir. Yalan söylemek, sadece kısa vadede bir çıkar sağlar, ancak uzun vadede insanın itibarını zedeler. Bu atasözü, toplumların değerlerini ve ahlâkî prensiplerini yansıtır ve insanlara doğru yol gösterir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum