Etkili ders çalışma becerisini geliştirmek için kullanacağınız bazı yöntemler.
DEHB'yi anlamaya çalışırken daha çok nasıl yardımcı olabiliriz konusunu 2. bölümde anlamaya çalışmıştık. Şimdi de kullanacağımız bazı yöntemler üzerinde duracağız:
DEHB'si olan çocuk konuyu yüzeysel değil derinlemesine öğrenmeli. Bu noktada, öğrendiği konunun anlatımını kulaklık takarak dinleyebilir. (Bu yöntem İşitsel alanı güçlü çocukların daha hızlı ve kolay öğrenmesini sağlar.) Görsel alanı güçlü çocuklar ise, konu tekrarı içeren yazılı anlatımları altını renkli kalemle çizerek çalışabilirler.
Ezberlemek yerine anlamak, kodlamak önemli. Kendisi de yeni bilgileri daha önce öğrendiği bilgiler ile birleştirmeye çalışmalı. Bizler de küçük hatırlatmalar ile çocuğumuzun bağlantı kurmasına yardımcı olmalıyız.
Konunun önemli noktaları belirlenmeli ve bol bol tekrar edilmeli. Kısa özetini çıkmak da bilginin uzun süreli belleğe aktarımını kolaylaştırır. Ayrıca görsel şemalar, tablolar oluşturabilirsiniz.
Konu ile ilgili çalışma soruları hazırlamak çok sık kullanılan bir yöntemdir. Böylece çocuk soruların cevaplarını araştırarak konuyu özümseyebilir. Aynı şekilde soruları onun hazırlamasını da isteyebilirsiniz.
Konu ile ilgili hatırlatıcı kelimeler, deyişler, imgeler, hikayeler bulmaya çalışın. Kodlama şekli; bilgiyi daha kolay depolamasını ve cevabı aradığında cevaba hızlı ulaşmasını sağlar.
Hatırlaması gereken konunun önemli noktalarını küçük renkli kağıtlara yazıp görebileceği yerlere asın. Bazen şortunun, pantolonun, eteğinin cebine küçük notlar bırakın. Öğrenmeyi oyuna da dönüştürebilirsiniz. Böyle yollar ile keyifle öğrenilen bilgiler hep hatırlanır.
Dikkati dağılmaya başladığında çalışılan konuyu sesli okumaya başlasın ki ilgisi konuya yönelsin. Küçük notları evin belli bölgelerine saklayın, ipuçları ile bulmasını sağlayın veya kutuya o bilgileri atın çektiği konu ile ilgili bilgileri tekrar etsin. Özellikle ilkokul öğrencilerinin hoşuna gideceği bul, çöz oyunlarını sıkça kullanıp çeşitlendirebilirsiniz.
Hareket dinamiği yüksek çocuklarımıza hareket alanları ve şekilleri yaratın. Elini, kolunu, ayağını hareket ettirmek isteyen çocuklar için onların öğrenme dinamiğini ve ortamın düzenini bozmadan küçük esneklikler tanıyın. Sandalyenin altına lastik geçirip ayağı ile o lastik ile oyalanırken dersi dinlemesi veya ödevini yapması bir yöntem olarak kullanılabilir. (Bu detaylı bir konudur ve ödev yaparken veya sınıf içerisinde kıpır kıpır olan çocuklar için daha bireysel ve etkin öneriler için bir ergoterapiste muhakkak başvurun.)
Çocuklarımıza öğrenmeyi sevdirmek çalışmayı kolaylaştırmak için onların ihtiyaçlarını belirleyerek, duygusal süreçlerini yok saymadan ilerlemek önemli. Sizler de bu yöntemlerden uygun olanlarını, çocuklarınızın yapısına göre şekillendirip kendi düzeninize uyarlayabilirsiniz.
Unutmayın, her çocuk kendi yaşam döngüsü için de farklı, özel ve biriciktir! Asıl amacımız ;çocuğumuza gerekli desteği sağlayarak onun yaşam kalitesini arttırmak, öğrenme sürecinde yaşayabileceği kaygı ve başarısızlık duygularına sağlıklı çözüm yolları üretmek ve kalıcı öğrenmenin oluşmasını sağlamaktır.
Daha önce de belirttiğim gibi;
"Bireysel eğitimde kullanılan yöntemler, müdahale programları ile çocuklar için öğrenmeyi kolaylaştırabilir, azalan motivasyonlarını ve kendinelerine yönelik olumlu inançlarını geri kazandırarak öğrenmeyi sevdirebiliriz."
Bir sonraki yazımızda; "DEHB ve Öğrenme Güçlüğü tanısı almış çocukların karşılaştıkları sorunlar, yaşadıkları olumlu, olumsuz duygular, kendi hislerini ve konumlarını algılama şekilleri nasıldır?" konulu yazımız ile yazı dizimize devam edeceğiz.
Sevgiler
YORUMLAR