BU GÜN 1071 MALAZGİRT, ÇAKABEY'DEN ALPARSLAN'A MESAJ VAR
Remzi DOĞAN

Remzi DOĞAN

BU GÜN 1071 MALAZGİRT, ÇAKABEY'DEN ALPARSLAN'A MESAJ VAR

26 Ağustos 2019 - 15:39

Bu gün Türk’lerin Anadolu’ya gelişinin 948’inci yılı.
1071 Büyük Selçuklu Sultan’ı Alparslan’ın Bizans İmparatorluğunu Anadolu’dan süpürdüğü, Bizans İmparatoru Romen Diojeni’i esir aldığı, Türk’lerin Anadolu’ya ilk ayak bastığı gündür bu gün.
1071 Malazgirt Meydan Muharebesinin en büyük önemi, Sultan Alparslan’ın açtığı yolda ilerleyen Selçuklu Bey’liklerinin, daha sonra kurulan Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğunu darmadağın edip, Batı’da İznik ve İzmir’e kadar tüm Anadolu’yu Fethedip, Türk’lerin Egemenliği altına geçmesidir.
Bu gün Anadolu’nun her köşesinden akın akın gelen yüzbinlerce kalabalığın eşliğinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Erdoğan ve Devlet Erkanımızın katılımları ile coşkulu bir şekilde Malazgirt Meydan Muharebesinin 948’inci yılını kutluyoruz.
Anadolu’nun bu kadim topraklarını bize hatıra bırakan Sultan Alparslan ve bu yolda CAN verip, Şahadete ulaşan kahraman CED’dimizin ruhları şad olsun. Mekanları Cennet olsun.
Hangi düşüncede, siyasi görüşte ve inatça olursa olsun, bu kadim topraklarda hala yaşayan, ekmeğini yiyenler, RIZIK’ını temin edenler, hatta yaşamını sürdürenlerin Sultan Alparslan’a minnet borçları vardır.
SULTAN ALPARSLAN KADAR, ÖNEMLİ BİRİ DAHA VAR, İZMİR’İN FETHİ VE ÇAKABEY.
Sultan Alparslan ile Anadolu, Çakabey ile İzmir Doğu Roma ( Bizans ) İmparatorluğu Egemenlinden çıkıp, Türk’lerin Egemenliğine geçmiştir.
26 Ağustos 1071’den başlayan mücadele yüz yıllık süreçten sonra Çakabey’in 25 Mart 1081 İzmir’i Fethi ile Türk Egemenliğine bir yeni halka daha ekleyerek, Anadolu’nun Doğusu ile Batısını birleştirmiştir.
Türk’lerin ilk Amirali Çakabey’in torunu İzmirlilerden, başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Devlet Erkanına BÜYÜK ÇAĞRI ; Malazgirt’ten ateşlenen Meşaleyi İzmir’e taşıyın. Doğu ile Batı arasındaki bu köprüyü kurarak BİN YILLIK sentezi birleştirin ki, FAZIL’ın parçaları yerli yerine otursun.
Doğu’da Malazgirt, Batı’da İzmir’in Bizanslılardan alınıp, Türk toprakları haline getirilişinin hatırlatılması açısından 25 Mart 1081 yılı kutlamalarını hayata geçirmek ANADOLU’dur.
İzmir’de, Malazgirt kadar önemli.
Çakabey’in birkaç okula verilen ismi, Çeşme’de anısına yapılan Heykeli haricinde hatırı sayılır bir ne etkinlik var, ne de girişim. Çeşme’deki Maneviyatını simgeleyen Mezarı bile ilgisizliğin son noktasına gelişi ile basına malzeme olduğu hala havızalarımızda yerini koruyor.

Çakabey İzmir’i Fethetmekle kalmayıp, Türk’lerin Denizlerde ilk Donanmasını kuran Amiral olarak Ege Adaları dahil, Çanakkale’yi de fethedip, Fatih Sultan Mehmet’ten öncesi Konstantinepolis’i ( İstanbul ) düşürmeyi hedefleyen bir Selçuklu Amiralidir.
Cumhurbaşkanımızın eksik bıraktığı önemli bu konuyu İzmir’lilerden gelen talep üzerine köşemde paylaşmak istiyorum. 25 Mart 1081 ‘de ÇAKABEY’de İzmir’imizi Bizans’tan kurtararak Anadolu toprağındaki TÜRK hakimiyetine önemli bir yenisini eklemiştir. Neden İzmir’de bu tarihi günü her yıl kutlamıyor ?
Çakabey gibi, Umur Bey’ide göz ardı etmeyelim, zira son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın bir söyleminden dolayı, aslında Tarihte var olan ‘’ GAVUR İZMİR’’ i St.Jean Rodos Şövalye’lerinin elinden almak için Gavur İzmir Sur’larında ( Eski Belediye Binası ) şehit olmuş bir Türk komutandır. Bereket TİMUR Anadolu’nun Doğusundan gelip, o Sur’ları, Tar-ı, Mar edip, Müslüman İzmir’e dönüştürerek Umur Bey’in intikamını alıp, Aydınoğulları’na emanet ederek Anadoluya tekrar dönmüştür.
SULTAN ALPARSLAN KİMDİR
Yıl 26 Ağustos 1071, Malazgirt Meydan Muharebesi,
Bizans İmparatoru IV. Romen Diojen’in bizzat katıldığı, Slav, Got, Alman, Frank, Gürcü, Uz, Peçenek ve Kıpçak’lardan oluşan 70.000’in üzerinde tam bir Haçlı Ordu’su kurarak, Selçuklu’ların üzerine yürüdü, Erzurum’a kadar gelen Diojen, o sırada Halep’te Bulunan Selçuklu Hanı’na bir elçi göndererek durumu haberdar edip, teslim olmaları için haber yolladı. Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan 20.000 - 30.000 civarında bir Askeri ile Halep’ten yola çıktı. Ordu sayısı çok düşük, çoğu da yaşlı idi.
Şimdiki Muş Malazgirt’te iki ordu karşı karşıya geldi, Diojen’in askeri üstünlüğü, Alparslan’dan dört kat daha fazla ve donanımlı olmasına rağmen, Alparslan’nın dehası, mantığı ve cesareti ile ‘’ HİLAL ‘’ şeklindeki Savaş vaziyeti Diojen’i Malup ederek, TÜRK’lerin de Anadolu’ya adım atmasının yolunu açtı. Savaşın Blançosu ; Bizans’lılar 8000 Ölü, 4.000 Esir, Ordu’nun yarısından fazlası kaçtı, Alpaslan’ın verdiği şehit sayısı; 2.000.
Akşam olduğunda, Generalleri de Savaş alanını terk edip kaçmaya başlayan Bizans İmparatoru Diojen, Kolundan aldığı yara ile Alparslan’a esir düştü.
Alparslan’ın Diojen’i esir ettiğindeki hitaben şu konuşması, tarihin sayfalarında yerini aldı.
Alparslan ; Romanos eğer ben senin önüne esir olarak getirilseydim ne yapardın ?
Diojen; ‘’ Ya öldürürdüm, ya da zincire vurup, Konstantinopolis sokaklarında gezdirirdim ‘’ deyince,
Alparslan ; Benim sana vereceğim ceza , daha ağır, ‘’ SENİ AFFEDİYORUM ve SERBEST BIRAKIYORUM ‘’.
Alparslan Bizans’ı Büyük vergilere bağlayıp, Çoğu Anadolu illerini de içerisine alan bir antlaşma yaparak Diojen’i affetti.
Tüm Dünya Türkler’in kahramanlığı ve Alparslan’ın cesareti ve Hoşgörüsü nü konuşurken, Diojen geriye döndüğünde VII. Mikhail Dukas’ın tahta çıkarıldığını öğrendi.
Olup bitenler karşısında, Kilikya’da bir küçük Kale’ya kaçtı. Kendi halkı tarafından yakalanıp, Katır üzerinde gezdirilerek, Göz’lerine şiş çekildi, yaralarından enfeksiyon kaptı ve buda Diojen’in ölümüne yol açtı.
Türk’lerin gösterdiği affedicilik ruhunu, kendi halkı göstermedi.
Malazgirt savaşından sonra, VII.Mikhail Dukas, Diojen’in Alparslan’la imzaladığı tüm sözleşmeleri yırtıp attı.
Alparslan bu gelişmenin üzerine Ordusu ve Türk Beyliklerine şu emri verdi ; Türkler Tüm Anadolu’yu Fethetmeye hazır olsun.
Alparslan’ın ölümünden, Büyük Selçuklu İmparatorluğunun yıkılması ve yerine gelen Türk Anadolu Selçuklu Hanı II.Kılıç Arslan Miryokefalon ( 1176 ) savaşında Bizans’lıları Mağlup ederek, Eskişehir ve Uluborlu dahil çoğu vilayeti egemenliği altına altı. Daha sonraki yıllarda Osmanlı’nın kurulup, 1453’te İstanbul’u fethi ile Bizans’ta tarihin derinliklerinde kalmış oldu.
ÇAKABEY KİMDİR.
Çakabey 1071 Malazgirt Savaşında Anadolu’yu yurt edinmeye başlayan TÜRK’lerin, Oğuz’ların Çavuldur boyundandır. Alparslan’ın Komutanlarından biri olan Çakabey, İzmir Merkezli ( 1081 – 1097 ) tarihleri arasında Türkmenlerden oluşan İzmir Beyliğini kurdu. Türk’lerin ilk Amiral’idir. İzmir’i Bizanslılardan alan komutandır.
İzmir’de 40 Gemi’den oluşan bir Donanma kurarak, Adalar, dahil Çanakkale’ye kadar olan yerleri Bizans’lılardan aldı.
Bizans’lıların korkulu rüyası haline gelen ÇAKABEY ‘in en büyük hayali İSTANBUL’u Fethetmekti.
Çakabey’in Mezarı bu günkü İzmir’in İlçesi Çeşme’de ( Çeşmeköy ) dir.
Sağlığınız, Varlığınız olsun.
İyi Haftalar Dileğiyle.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar