Lozan Ve 12 Adalar
Rifat Sait

Rifat Sait

Lozan Ve 12 Adalar

10 Ekim 2016 - 10:39

Lozan Antlaşması (veya yapıldığı dönem Türkçesi ile Lozan Sulh Muahedenamesi) , 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde,Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık,Fransa,İtalya,Japonya,Yunanistan,Romanya,Bulgaristan,Portekiz,Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından,Leman gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalanmış barış antlaşması.Lozan ile ilgili tartışılan iki konu var.Zafer mi,yenilgi mi?İhanet mi,mecburiyet mi? Tarihi önce tam ve doğru bilmek gerek.Geçmişi o günkü şartları ile analiz etmek doğru bir yaklaşımdır.Ancak o günkü şartları bilmek için hiçbir tarihi yasağın olmaması gerekir.Tarihi vakalara duygusal, siyasi veya deve kuşu misali bakamazsınız.Elimizdeki bilgilerle bugünden bakıldığında Lozan anlaşması ağır bir yenilgi gibi görünüyor.Lozan öncesi Osmanlının parçalanması için oynanan tiyatronun hazırlık dönemi olarak 10 Ağustos 1920'de Osmanlının kalan son temsilcileri tarafından imzalanan Sevr anlaşması tam bir bozgundu.Adeta bir kanser gibi sunulan Sevr’e karşılık Lozan sanki ufak bir baş ağrısı gibi gösterilmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Sevr’i göstererek Lozan’a razı ettiler” demesi boşuna değildir.Sayın Cumhurbaşkanımız BM’de Dünya beşten büyüktür derken bile geçmişte Lozan’ı bize imzalattıran o meşhur beşli şer çetesine büyük bir şamar atıyordu.

Lozan’ın özetiMisak-ı Milli sınırları içindeki Musul, Kerkük ve Süleymaniye daha sonra görüşülmek üzere İngilizlere, Hatay Fransızlara bırakıldı. 12 ada ve Rodos İtalyanlara, İmroz, Bozcaada ve Tavşanlı adaları dışındaki Ege adaları ve Batı Trakya Yunanistan'a, Kıbrıs ise İngiltere'ye verildi. Anlaşmanın yapıldığı yıl olan 1923’de Türkiye ile Yunanistan arasında çoğunlukla Selanik ve Batı Trakya’daki (Gümülcine ve İskeçe) Türklerle Türkiye’deki Rumlar arasında tabiri caizse değiş tokuş yani tarihi mübadele gerçekleşti.Daha sonra 1939 yılında yapılan bir halk oylamasıyla Hatay Türk topraklarına verildi.Diğer yandan 1974 Barış harekâtı ile Kıbrıs’ın Kuzey kısmı yavru vatan oldu. Mukayese edildiğinde 1914 yılında gerçekleşen I.Dünya Savaşı öncesi beş milyon kilometrekarelik Osmanlı hâkimiyet sahasından sonra İstiklal Savaşı ve Lozan Anlaşması sonrası elimizde kalan bugünkü 760 bin kilometre karelik toprak parçası.

100 yıllık tarihi hesaplaşma

Dikkat edilirse esas ilginç tarafı bugün hala Lozan’ın mirası olan problemli yerleri konuşuyoruz.Yani Musul’u,Kerkük’ü,Batı Trakya’yı,Kıbrıs’ı ve Suriye sınırını.Bu yüzden Cumhuriyetimizin 100.yılı olan 2023’e sadece 7 yıl kala 100 yıllık önemli bir tarihi hesaplaşmadan bahsediyoruz Lozan’da konuşulan boğazlar konusunu rafa kaldıracak çılgın proje olan “Kanal İstanbul” projesi başta İngilizler ve ABD’liler olmak üzere Lozan’ın sahte galibi milletlerinin torunlarını korkutuyor.İşte bu yüzden dünyadaki beş şer çetesi ve onların çözüm ortağı olan İsrail memnun değil.Üstümüze saldıkları FETO, PKK, DHKPc, DAEŞ ile bunların ülke içindeki siyasi temsilci ve ortakları ile aslında ikinci büyük bir kurtuluş savaşını veriyoruz.Gelen şehit haberleri sadece ufak bir terör eyleminin sonuçları değildir. Son yaşadığımız 15 Temmuz sadece bir darbe girişimi değildir Eskiden bu işlerin diplomatik bir raconu olurdu.Her şeye rağmen bazı şeyler inkâr edilirdi.Ancak ABD’nin son dönemdeki tutumu anlaşılır gibi değil.Öyle sanıyorum ki gelinen nokta ile sona yaklaşılmaktadır.Zira ABD bu kadar açık ve alenen bir şekilde darbe girişiminin lideri terörist Gülen’i iki ülke arasında anlaşmamız olmasına rağmen vermiyor.Suriye’de cirit atan terörist PKK’nın diğer kolu PYD’ye açık destek veriyor. Sanırım Sayın Cumhurbaşkanımız açıkça bunların yanlışlarını yüzlerine vurunca bunlarda yüz de kalmadı.Onlar da açıkça saflarını göstermeye başladılar.Bu savaşın 2023 ile önemli bir sonuca ulaşacağını düşünüyorum.Zafer inanlarındır ve inşallah Allah İslam’ın son kalesi olan bu mübarek ülkeyi zayi etmeyecektir. nlar ne yaparlarsa yapsınlar Allah verdiği sözü yerine getirecek ve nurunu tamamlayacaktır.

Atatürk’ün düşüncesi

Şimdilerde Kemalistlerin farklı bir telden konuştukları Lozan için bakınız Mustafa Kemal Atatürk ne düşünüyor? Lozan yıllarında Avrupa gazetelerinden Le Soir gazetesi Atatürk’le bir röportaj yapmıştı.Gazete yazarının “muzafferiyetten sonra projeleriniz neden ibaret” diye sorduğunda verilen cevap hayli ilginç ve özgüven doluydu.“Bütün Türk toprakları halas olmadıkça tevakkuf etmeyeceğim (durmayacağım).” “Türk toprakları demekle ne murad ediyorsunuz” sorusuna cevap daha da ilginçti. “İstanbul ve Meriç’e kadar Trakya, Asya’da Anadolu,Musul arazisi ve Irak’ın nısfı” yani Irak’ın yarısı Türk toprağı kabul ediliyordu.Mustafa Kemal daha önce Ankara’da yaptığı bir konuşmada Güney sınırlarını Antakya Halep, Deyruzzor ve Musul havalisini içine alan bir şekilde çiziyordu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum