Özgür Özel'e yazardan mektup var
Reklam
Şadıman Şenbalkan

Şadıman Şenbalkan

Özgür Özel'e yazardan mektup var

24 Ocak 2024 - 11:29

     2024 Yerel Seçimleri yaklaşırken tüm siyasi partiler,  büyükşehirlerin ve büyükşehir çevre ilçelerinin başkanlarını aday adayları arasından belirliyorlar.  Cumhuriyet Halk Partisi, bazı büyükşehirleri netleştirmedi ve özellikle de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı açıklanmasa da akşam-sabah belli olacak gibi görünüyor.  İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayları hepsi kıymetli ve CHP’ye gönül vermiş kişilerimizden oluşuyor elbette.  Ancak tecrübeyle sabit olan da biz İzmirliler için çok ama çok kıymetlidir.
MEVCUT BELEDİYE BAŞKANIMIZ TUNÇ SOYER YENİDEN BAŞKANIMIZ OLACAK MI?
    İşte tam da bu bağlamda; tecrübe konuşmalı ve beş yıldır başkanımız olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, pozitif enerjisi, bilgi birikimi ve İzmir için yaptıkları göz ardı edilmelidir. Soyer’in tamamlayamadığı hazır projeleri de oldukça kıymetlidir. Her ne kadar negatif düşünceli bazı kişiler kendileri hakkında olumsuz düşüncelerini sosyal medyadan ilan etseler de, ‘vallahi de, tallahi de’, bu gibiler çok az sayıdalar.  Çünkü bendeniz, bu gerçekleri; bu gibi menfaat severleri; bir toplum bilimci, iktisatçı ve gazeteci bir kadın olarak iyi tanıyor, yarı aydınları ve bu gibi negatif tipleri biliyor, görüyorum ve de hep beraber görüyoruz. Onun için Tunç Soyer Başkanımız, İzmir için son derece kıymetlidir. Bundan mağda üç-beş fayda- zarar hesabı yapanları görüyor, işim gereği izliyor, güven veren veya vermeyenleri biliyor, biliyoruz değil mi?
    Siyasi ikbal peşinde koşanları bilmiyor, görmüyoruz sanmayın.  Sadakatten bihaberleri, her siyaset arenasında ballı özlük hakları olanları sanki onlardan başka adam ya da kadın yokmuş gibi davrananlara da “pes!” diyor, diyoruz.  İzmir’e çivi çakmamış olanla, mecliste onlarca yıl bizlerin oyuyla bizleri temsil etmiş olanlar, her nedense; karşımıza çıkabiliyor, neden acaba? Bilenler var mı?  Biri bana bu ısrarcılığı izah edebilir mi?  Bundan sebeptir ki,   bir kadın insan olarak, artık sizleri değil belediyelerimizde başkan, hemen her mecrada; hep ben, hep ben her yerde her kademede olabilirim edasında olanları görmek istemiyorum. Ya sizler?  
       Bu konuda çok kişinin de böyle düşündüğü aşikâr, onun için siz bu konuda rahat olun ve sonucu merak etmeyin. Çünkü biz İzmirlileri tanıyan, İzmir’e hizmeti aşkla yapmış ve yapmamışları da biliyor, görüyoruz.  Kaldı ki,  İzmir kentinin ruhuna dokunan,  İzmir’e hizmet eden mevcut başkanımız Tunç Soyer var. Geçen yıl Ege Üniversitesi yollarında ve kampüste gördüğüm manzara ruhumu, gönlümü; son derece duygulandırmıştı.  Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesinin üniversite öğrencilerine dağıttığı yemek hizmeti, çok gencimizin o öğününe katkı sağladığını gördüm ve bizatihi yaşadım. Yoksa siz görmediniz mi! Gözlerimle gördüm ve yaşadım.  Ege Üniversitesi ‘lisansüstü’ öğrencilerinden biri de bendim ve acıkmış olan karnımı öğrenciye verilen kalorili ve temiz yemekle doyurdum.  Gözlerim yaşara yaşara; protein değeri düşünülmüş yemekleri yerken de gençlerin yüzündeki mutluluğu, açlık halini bilerek, görerek ve de yaşayarak öğrendim.   “Önce gençlerimiz, gelecek ve istikbal gençlerdedir” diyorsak eğer, eğitim çağındaki her gence katkı koyan belediye başkanı ya da her kimselere bu sayfadan binlerce selam olsun… Kendilerine hakkımız helali hoş olsun…  Geleceğimiz çocuk ve gençlerimize katkı koymuş, tüm güzel insanlardan Allah bin kere razı olsun.
   İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaptığı her iş, ayrıntı, incelik ve bir halk insanı olma kavramlarının bütünleştiğini;  ‘bir kadın insan’, ‘edebiyatçı’ kimliğimle hissetmekten öte,  sevgiyle ve kırmadan, göstere göstere değil,  olması gerektiği için yaptığını; her akli selim sahibi gibi biliyor, biliyoruz değil mi?  
  Bu bağlamda genel merkeze bu sesi duyurasım var:
CUMHURİYET HALK PARTİSİ GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL’E MEKTUBUMDUR
    Efendim,  cam tavana takılan ve genel seçimlerde; CHP’den üç kez milletvekili aday adayı olmuş, amma ve lakin milletvekili adayı dahi olamamış fakat toplumunu iyi tanıyan her daim okuyan ve yazan bir toplum bilimcinin sözüne kulak vermenizi isterken; biz kadınlara güvenmenizi bekliyor, bizleri yalnız bırakmayacağınızı; bir kadın olarak biliyorum.  Zira biz kadınlar,  en ince ayrıntıları gören ve analizleri en mükemmel şekilde yapabilen bir yaradılıştayız. Üstüne üstlük kadın duyarlılığına has sezgilerimiz, hayata dokunan noktalarımızda bizi var edecek olan şiddet nedir bilmeyenleri, şiddetçi eril kimlikleri iyi tanımaktadır. Hatta şiddet meyilli eril egemen erkekleri, konuşma biçimlerinden, tavırlarından, yapılan akademik çalışmalarla tanımaktayız. Kaldı ki, Atatürk’ümüzün biz kadınlara verdiği seçme ve seçilme hakkıyla;  siyasi arenada var olmak,  ‘cinsiyet eşitliğini’ savunmak zorunda kalmadan her platformda; var olma niyetindeyiz. Onun içindir ki,  biz kadınlara güvenin ve sizin atayacağınız ve bizlerin seçeceği belediye başkanlarımızdaki kadına bakış açısıyla olan hasletlerine dikkat etmenizde fayda olacağı kanaatindeyim.  Amacım zatıâlinize akıl vermek değil, sadece ve sadece bir kadın olarak, şehrimi yöneten belediye başkanının kadına olan bakış açısı ile oranlanmış bu şehrin erkeğini, kadını, gencini, yaşlısını ve çocuklarına karşı tavrına bakmak gerektiği düşüncesindeyim.  Yıllardır bitmeyen kadın şiddetini, kibarlıktan nasibini almamış olan herhangi birini; hangi insan yanına yanaştırır ki! Onun içindir ki,  şehrimize seçeceğimiz başkanımız, biz kadınları dinlemeli, kadınların istihdam sorunlarına çare aramalı ve en önemlisi de kadına şiddete yerelde çareler üretmek için konunun uzmanlarıyla işbirliği içinde olmalı ki, kadın yaşasın, var olsun ve sağ olsun… Bu bakımdan tüm kadınlarımıza, gençlerimize güvenerek;   toplumları geleceğe taşıyacak olanlarla el ele olacak olan yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Tam da bu çerçevede; biz kadınların, gençlerin halinden anlayıp, hal bilen mevcut başkanımız Tunç Soyer’le “daha neler yapabiliriz” derken; önce bakmak ve uzağı görerek,  kazanımlarımızı göz ardı etme-mememiz gerekiyor. Dolayısıyla sorun odaklı problemler için çalışılacağından eminim.  Şahsınızı bu konuyu düşünmeye davet ediyorum.
 Ancak yaptırdığınızı söylediğiniz anket çalışmaları ne derece faydalı ya da yanıltıcı ona bakmakta ve üzerinde düşünmekte fayda var.  Çünkü anket çalışmaları yüzeysel çalışmalar olduğu gibi gerçek verileri vermeyebilir.  Bu sebeple, sosyologlar ve öngörü sahibi akli-selim insanlarımız, üniversitelerimizde yapılan akademik çalışmalar her daim yol göstericimiz olmuştur ve olacaktır.  Üstelik yıllar boyu bitmeyen kadına şiddet olgusunun ivmesi sürekli yükselirken,   eril şiddetin hâkim olmadığı bir belediye ve başkanı ile olmayı hangi kadın istemez.   Mevcut başkanımız Tunç Soyer’in biz kadınların cam tavana toslamaması, iş ve sosyal aktivitedeki kadın,  tarımdaki kadın emeği gibi birçok faydalı girişimlerin sonuçları var ama yetmez, çünkü yarım kalmış, tamamlanamamış daha yapacak çok işi var başkanımızın.    Başkanımız Tunç Soyer’in şiddet dilinden habersiz güzel Türkçesiyle ve tertemiz üslubuyla biz kadınlarla birlikte el-ele, omuz omuza başaramayacağı hiçbir imkânsızlık yoktur ve biz kadınlar olarak bu gerçeği biliyor, gözlemliyoruz.   Saygılar sunar, bir kadın insanın öngörüden ziyade bilim ve irfanla olan tespitlerini göz ardı etmeden bakacağınızı umut ediyorum. 
Saygılarımla…
 İZMİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLACAK?
   Eskilerin değimiyle “altının değerini sarraf bilir”, İzmir’in insanı; sekiz ayarı da, yirmi iki ayar altını da, bildiği gibi bu özdeyişimize uyan tabirle; seçeceği başkanın altın gibi değerli olanını iyi bilir…  Bundan şüphemiz yok! İzmirliler olarak bizler, nazik, hal bilen ama bir o kadar da halden anlayan, gönül incitmeyen, şehrinin taşına toprağına faydalı, eril şiddete geçit vermeyen, çalışkan ve insan olmanın gerekliğindeki merhamet sahibi, yok yoksulu gözeten,  doğal afetlerde; insanın yanında olanı iyi biliyor. Üstüne üstlük çalışanına karşı patron edasında olmayan, medeni ve bir o kadar da gerçek aydını da iyi bilir...  Geçiştirilmiş anketler mi bilebilir tüm bunları?  Ya da şehrinde saha ve alan çalışması yapan kişiler mi?
    31 Mart 2024’de yapılacak yerel seçimler ülkemize ve tüm şehirlerimize ve ilçelerine hayırlı uğurlu olsun…
   Onun için biz başkanımızı bir yere bırakmıyoruz,  beş yıl daha sanata ve sanatçıya saygı duyan, insan ayrımı yapmayan başkanımızla olmak istiyoruz. AMA VE LAKİN CHP GENEL MERKEZ NE DİYECEK,  Bilmiyor ve sonucu BEKLİYORUZ…
Yerel seçimler, cümleten tüm İzmir’e ve Türkiye’mize hayırlı uğurlu olsun…
 

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Suzan Sapmaz
    7 ay önce
    Ellerinize fikrinize sağlik. Tunç Soyer'i bir dönem daha belediye başkanı olarak görmek istiyoruz. Gerçek bir İzmirli olarak sizlerin yanımızda olmanizla gurur duyuyoruz Bu seçimleri kazanmanızı tüm kalbimle istiyorum.
  • Zuhal gul
    7 ay önce
    Kaleminize sağlık Tunç soyeri destekliyoruz Izmirli olarak

Son Yazılar