Okur Mektubu...
Salih Erkek

Salih Erkek

Salih Erkekle Erkekçe

Okur Mektubu...

12 Nisan 2016 - 18:04

Değerli okurlarım, bu haftaki köşemde şahsıma Çorum’un Kargı ilçesinde ulaşarak sesini duyurmaya çalıştığını belirten -ismi bende saklı- okurumun talebini paylaşmıyorum. Umarım merkezi hükümet yetkilileri okurumun ve okurum gibi mağdur olanları sesini duyarak konu hakkında gerekli çalışmaları yürütür, yaşanan mağduriyetler giderilir…

5620 yasa mağduru olup kadroya geçirilmeyi bekleyen geçici işçiler kimler?

Başta Orman Genel Müdürlüğü şeker ve demiryolu sektörlerinde olmak üzere birçok kamu işyerinde halen geçici, kampanya veya mevsimlik işçi kadroya geçirilmeyi bekliyor. 5620 sayılı Kanun 1. maddesi ile altı aydan daha az çalışan geçici, kampanya ve mevsimlik işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçirilmeyeceği düzenlemesi yapılmıştır. Ancak her ne kadar 26. Dönem toplu iş sözleşmesinin 9. Maddesinde 5 ay 29 günden fazla çalışmanın önü açılmış olsa da bu konuda herhangi bir adım maalesef atılmamıştır.
Başta şeker ve orman sektörlerinde olmak üzere birçok kamu işyerinde halen geçici, kampanya veya mevsimlik işçi çalıştırılmaktadır. Kadroya geçirilmeyen bu işçiler ilgili kanun gereği yılda 179 gün (5 ay 29 gün) çalıştırılmaktadır. Anılan işçiler uzun yıllardır bu şekilde çalıştırılmaktadır. Örneğin TCDD'da geçici olarak çalışanların kıdemlerine bakıldığında 25-30 yıldır kadro alamadan çalışan işçilerin olduğu görülmektedir. Aynı şekilde, ülkemizde tarım ve sanayi entegrasyonu açısından stratejik önem arz eden şeker sanayinde de mevsimlik işçi ve kampanya işçisi istihdam edilmektedir. Geçici işçilerin çalışmadığı dönemler için genel sağlık sigortası primleri zaten şirket tarafından karşılanmaktadır. Kamuda geçici statüde çalışan yaklaşık 23 bin işçi bulunmaktadır. Bu işçiler altı aydan daha az çalıştırılırken, çalıştıkları işyerlerinde taşeron işçisi istihdam edilmekte ve taşeron işçilerinin işçilik maliyetleri daha da yüksek olabilmektedir. Geçici işçilerin yılda 360 gün çalıştırılmaları ile çoğu işyerinde alt işveren uygulamasıyla hizmet alımı ihalesine gidilmesine de ihtiyaç kalmayacaktır. Yıllardır başarılı olarak çalışan, bilgi, beceri ve deneyimleri ile işyerine faydalı bu işçilerin daimi kadroya geçirilmesi veya süre uzatımını talep etmekteyiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum