Spirulina ; yüzyıllar önce insanoğlu tarafından keşfedilmiş bir besin olup sağlıklı yaşamın devamı , ağırlık ve enerji sağlaması açısından dünyada yaygın olarak kullanılır. İnsan sağlığında besin desteğidir.
Dünya üzerinde Spirulina üretimi birçok ülkede yapılmaktadır. Araştırmalara göre çocuklar ile yetişkinler için güvenli ve faydalı bir besin olduğu kabul edilmiştir, tüketimi önerilmektedir.
SPİRULİNA BESİN DEĞERİ NASILDIR ?
Besin değeri açısından değerlendirmelere bakıldığında protein , vitamin ve mineral açısından zengin bir besin olduğu görülmektedir. Bu nedenle de birçok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir diyebiliriz. Araştırmalar sonucunda ve Spirulina’nın diğer besinlerle kıyaslaması sonucunda “Çinko , mangan , selenyum ve bakır gibi mineralleri içermesi; beta -karoten , E vitamini , B1 vitamini, B6 vitamini içermesi nedeniyle doğadaki en zengin doğal antioksidan kaynağıdır.” yorumu yapılabilir.

SPİRULİNA’NIN SAĞLIĞA ETKİSİ
Antioksidan olması nedeniyle bağışıklık sistemimiz için önemlidir. Ayrıca içerdiği vitamin-mineraller cilt ve saç sağlığı açısından faydalıdır. Kuvvetli bir antioksidan olan süperoksit dismutaz enzimi, insan vücudu için esansiyeldir ve Spirulina bu enzimin önemli bir kaynağıdır. Bu enzim sayesinde aminoasitler protein yapımı açısından kullanılabilir hale gelir.
Doğadaki en zengin B12 , E vitaminlerine ; klorofil ve demir içeriğine sahiptir.
SPİRULİNA’YI KİMLER TÜKETEBİLİR ?
Spirulina bitkisel kaynaklı olduğundan vejeteryanların B12 gereksinimi için tüketime uygun bir besindir.
Kırmızı ve beyaz hücrelerinin üretimini teşvik etme özelliği sayesinde kansızlık sorunu olanlarda da kullanımı önerilebilir.
Spirulina’nın mukoprotin içermesi, kolay sindirilmesini sağlamaktadır. Bu özelliğinden dolayı gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında destekleyici olarak kullanılabilir.
Zayıflama diyetlerinde kullanılabilir. Spirulina, vücudu beslerken aynı zamanda yemeklerden önce alındığı takdirde, tokluk hissi vererek zayıflamada etkili olur.
Toplam yağ miktarı içinde %12 gibi yüksek oranda bulunan alfa-linoleik asit, vücudun savunma mekanizması üzerinde etkilidir. Virüslerin hücre içine nüfuz etmelerine engel olur. Hastalıklara karşı direnç kazandırır.

SPİRULİNA KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Kullanım alanlarına örnek verecek olursak toz halindeki Spirulina, meyve-sebzelerin içeceklerine tat vermesi için katılabilir veya salataların üzerine serpilebilir. Kapsül olarak veya soğuk besinlere(ayran,yoğurt..) karıştırarak da kullanılabilir.

YORUMLAR