5000 yıllık geçmişe sahip Aloe vera yüzyılladır sağlığa yararlarından dolayı her yanındaki medeniyetler tarafından kullanılmıştır. Aloe vera bitkisi doğal olarak 75 ten fazla besleyici bileşen,20 mineral, 18 amino asit ve 12 vitamin içeren 200 bileşiğe sahiptir. Besinsel açıdan en güçlü olanı Aloe vera BARBADENSİS MİLLER tipidir ki Gıda takviye si olarak tavsiye edilende budur.
Doğal, ucuz, etkili ve yan etkilerinin olmaması nedeniyle, son yıllarda kullanımı tüm dünyada hızla artan aloe vera uluslararası Aloe bilim konsey'inden uygunluk ve saflık değerlendirmesinde Onay belgesini alan ilk üründür. Aloe vera hakkında merak edilenleri.
PROF.DR OKAN YILLARDAN; Anlatıyor
Bitkilerin bilim dünyası için ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yok. Beslenmeden güzelliğe kadar bitkilerin sağlığımız için pek çok faydası bulunuyor. Aloe vera da bu bitkilerden biri. Daha çok çalışmaya ihtiyaç olsa da aloe vera gibi birkaç bitkinin hastalıkları önlemede ve tedavide etkili olduğuna dair araştırmalar mevcut.
Arı ürünleri ve Aloe vera Vitamin, mineral, sakkarid, aminoasit, salisilik asit ve enzimleri içeren aloe vera; Çin, Japonya, Hindistan ve Güney Afrika’da eski zamanlardan beri geleneksel tedavide kullanılıyor. Doğal, ucuz, etkili ve yan etkilerinin az olması nedeniyle, son yıllarda kullanımı tüm dünyada hızla arttı.
Aloe vera jeli nedir?
Daha çok tropikal iklimlerde yetişen aloe vera bitkisinin yapraklarının orta kısmından jel, yapraklarının hemen altından ise aloe vera suyu elde ediliyor. Bu su, laksatif yani müshil etkisi yapıyor. Alternatif tıpta sıkça kullanılan aloe veranın yapısında birbirinden farklı aktif içerikler bulunmuştur. Bunların çoğu, organizmada farklı biyolojik ve genetik aktiviteleri düzenleyerek hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde etkilidir.
Aloe veranın faydaları
Aloe veranın içeriğindeki emodin ve aloin maddesiyle kanseri önlediğine dair çalışmalar yapılmıştır. Polisakkarit ve antrakinonlar ise gastrik salgıyı azaltarak mide ülserini önlüyor. Diyabet ve semptomlarının da kontrol altına alınmasında rol oynarken, karaciğer üzerine koruyucu etki gösteriyor.
Cilt hastalıklarında etkili mi?
Aloe vera zengin antioksidan ve vitamin içeriği sayesinde yaşlanma karşıtı etki gösteriyor. Elastin ve kollajen liflerin üretimi konusunda cildin daha esnek olmasını sağlarken, kırışıkların oluşumunu engelliyor.
Aloe veranın cilt üzerindeki yararları bunlarla da sınır değil. Aloe veranın yanık ve yaraların iyileşmesinde, iltihaplanmada, cilt kuruluğunda; seboreik egzama (dermatit), sedef hastalığı ve liken planus gibi bazı cilt hastalıklarında da etkili olduğuna dair araştırmalar mevcut. Aloe veranın topikal kullanımıyla ilgili ciddi bir yan etkisinin olmadığı kanıtlanmış. Ancak aloe veranın sistemik kullanımı konusunda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç var.
Peki zararı var mı?
Tüm dünyada her geçen gün artan antibiyotik direnci nedeniyle tedaviler başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bununla birlikte aloe veranın da patojen mikroorganizmanın hücre duvarını parçalayarak, antibakteriyel ve antifungal etki gösterdiği kanıtlanmıştır.
YORUMLAR