Hemen herkesin aralıklarla ya da kronik olarak başına gelen kabızlık hayatı büyük ölçüde zorlaştırır. Kabızlıktan kurtulmak için bitkisel çözümlere başvurabilir ve kısa sürede sonuç alabilirsiniz. İşte, kabızlığa çözüm getirebilecek yiyecekler
Bazen haftalar süren, ciddi hasarlara yol açan ve hayatı dar eden kabızlık, hemen herkesin hayatının bir döneminde sıklıkla ya da nadiren mutlaka yaşadığı bir problemdir. Bağırsak fonksiyonlarının düzgün çalışmaması, yanlış gıda tüketimi, hareketsiz yaşam gibi birçok nedene bağlanan kabızlığı gideren çözümler mevcuttur. Ancak bu problemi yaşamadan evvel önlemini almak ve sıkıntıya girmemek de elimizde. İşte, kabızlık çözümü için yapılması gerekenler…
Kabızlık neden olur?
En sık karşılaşılan sindirim problemlerinden olan kabızlık zayıf bağırsak hareketleri, karın şişliği, ağrı, kusma ve sert, küçük dışkı şeklinde baş gösterir. Kabızlığın ise birden fazla nedeni olabilir. Dışkılama sayısının haftada ikiye ve daha aza inmesi kabızlık olarak isimlendirilir.
Kabızlığın nedenleri arasında;
*Diyet
*Bağırsak kanseri
*Aşırı süt ürünü tüketmek
*Yüksek oranda rafine şekerli ürünler tüketmek
*Yeme bozuklukları
*Huzursuz bağırsak sendromu
*Parkinson hastalığı, MS vb. nörolojik hastalıklar
*Hareketsizlik
*Gebelik
*Yetersiz su veya lif tüketimi
*Aşırı müshil kullanımı
*Sindirim sistemindeki sinir ve kas sorunları,
*Hemoroid
*Stres
*Tiroidin az çalışması: hipotiroid
*Antideprasan
*Demir İlaçları
*Kalsiyum veya alüminyum içeren antiasit ilaçları
*Çevresel faktörler, seyahat vb. nedeniyle bağırsakların tembelleşmesi sayılabilir.
Kabızlık hali uzun sürüyorsa dikkat!
Uzun süreli olan kabızlığın altında ciddi sebepler yatabiliyor. Günümüzde en çok görülen kanserlerden olan, kolon ve rektum kanserleri erken teşhis sayesinde %40 oranında önlenebiliyor. Kabızlıkla beraber aşırı kilo kaybı, çok şiddetli karın ağrısı, şişlik ve makatta kan gözleniyorsa; fizik muayene, proktolojik muayene, laboratuvar testleri ve kalın barsak filmi ya da kolonoskopi yapılarak kabızlığın nedeni araştırılıyor. Kolon vb. kanserlerin çoğunun erken teşhisi böyle yapılıyor ve hastalık ilerlemeden önleyici ve giderici tedavilere başvurulabiliyor.
Kabızlığı önlemek için…
Kabızlığın en büyük nedeni yanlış gıda tüketimidir. Bu nedenle yeme alışkanlığında yapılacak olan bazı değişiklikler kabız olma riskini büyük ölçüde engeller. Kronik haline gelmiş bir kabızlık probleminiz varsa önlemek için bunları yapın;
*Dışkının bağırsakta kalış süresini kısaltan; bağırsaktaki toksinlerin, maya mantarları ve hastalık yapıcı bakterilerin oluşma riskini azaltan lif içerikli sebze, meyve, baklagiller ve tahılları düzenli olarak tüketmeye özen gösterin.
*Aşırı kafein tüketiminden kaçının.
*Günde en az 2 litre su içmeye dikkat edin.
*Kabızlığı başlıca tetikleyicilerinden olan süt ve süt ürünlerinin tüketiminde aşırıya kaçmayın.
*Yavaş ve iyi çiğneme de sindirim sisteminin düzenli çalışmasında iyi bir etki sağlayacağı için lokmalar uzun süre çiğnenmelidir.
*Hareketli yaşan tarzını benimseyin! Günde en az 30 dakika yürüyüş, egzersiz vs. yapın.
*Sabah uyanır uyanmaz bir bardak ılık su için. Bu sayede daha kahvaltı öncesinden bağırsaklar harekete geçmiş olur.
*Uzun vakitler tuvalet tutmaktan kaçının.
*Her sabah kahvaltı öncesi ve ya sonrası (herkesin metabolik faaliyeti farklıdır) tuvaletiniz gelmese bile gidin ve 5-10 dakikayı geçmeyecek şekilde gelmesini bekleyin. Bu vakitler bağırsak hareketlerinin yoğun olduğu zamanlar olduğu için kıymetlidir.
Tüm sağlık problemiz için iletişime geçebilirsiniz. Ücretsiz danışmanlık yapılır. ilt. [email protected]. sağlıklı huzurlu günlere... surfiin.flptr.com Not; ofisimde ücretsiz kilo ölçüm analizi yapılır. siz değerli okurlarımıza sağlıklı huzurlu kalın.
YORUMLAR