KURBAN ETİ NASIL PİŞİRMELİ VE NASIL TÜKETİMELİ
Sevilay Odabaş

Sevilay Odabaş

Sevilay'la sağlıklı yaşam...

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRMELİ VE NASIL TÜKETİMELİ

29 Ağustos 2017 - 16:07

Kurbanda beslenme konusuna daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.Peki, kurban eti nasıl pişirilmeli, nasıl tüketilmeli?

Yemek uzmanlarında bahsettiği , kırmızı ette kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL miktarının yüksek olduğunu ve bu yüzden bayramda abartıdan uzak beslenilmesi gerektiğini anlattı.

Kurban bayramının “Sadece et olarak değil, ev gezmelerinde yenilen baklava, hamur işi tatlılar türevleri konusunda da bizi zorlamaktadır. Fakat et olarak ele aldığımızda bazı gerçekler var bazı doğrular var. İkisini doğru ayarlamak gerekiyor.

Ben desem kurban etini şu miktarda yiyelim, normal besin durumumuzun dışına çıkmayalım çok gerçekçi olmaz. Dediğim gibi bazı etik kavramlar var toplum olarak bunları tüketmeyi seviyoruz. Dolayısıyla kurban eti konusunda söyleyeceğim şey bazı kaynaklar her ne kadar yalanlamaya çalışsa da elimizde olan veriler bize gösteriyor ki kolesterol denilen bir kavram var ve özellikle kırmızı ette bu kolesterol dediğimiz LDL dediğimiz kötü huylu kolesterol miktarı yüksek. Dolayısıyla abartmadan yemeliyiz. Günün bir öğünü ben bunu önerilerimde de söylüyorum et öğünümüz olabilir ama mutlaka diğer öğün sebze öğünü olmalıdır. Kurban diye bu doğrunun dışına çıkmamalıyız.”

Kurban eti nasıl pişirilmeli?

Kurbanda pişirme yöntemlerinin önemli olduğunu kaydeden Taranoğlu, “Kırmızı eti ekstradan yağ koymadan pişirmeliyiz. Kırmızı eti mutlaka bol bol salata ile tüketmeliyiz çünkü C vitamini kırmızı etin içinde bulunan demir ve B grubu vitaminlerin emilimini artırır” diye konuştu.

Kurban eti nasıl saklanır?

Kurban etini buzlukta eksi 18 derecede saklanması gerektiğini hatırlatan Taranoğlu, şunları söyledi: “Kurban eti buzlukta eksi 18 derecede istediğiniz kadar saklayabilirsiniz fakat şöyle bir ayrıntı var. Et grubu gıdalar özellikle buzluktan çıkarıldıktan sonra yani çözündükten sonra tekrar buzluğa konulup saklanamıyor. Dolayısıyla buzluktan sadece tüketebileceğimiz miktarı çıkarıp kalanının çözülmemesini sağlamalıyız. Bunun için de saklama işlemini küçük küçük parçalar halinde yapabilirsiniz. Bu daha kolay olur.”

Misafirliklerde dikkat

“Kurban ve Ramazan bayramlarında olduğu gibi gittiğimiz misafirliklerde bir şekilde kendimize engel olmak zorundayız” diyen Taranoğlu, “Ben danışanlarımla şöyle bir uygulama yapıyorum. Fazla abartmamak kaydıyla iki gün gezilecek ise bayramlarda bir günü sizin olsun bir gün de benim olsun diyorum. Dolayısıyla bir gün özgür bırakıyorum diğer gün normal yazdığımız kişiye uygun diyet programına uyulmasını tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Kurban etinde ölüm sertliği

Kurban etinin kesildiği gibi tüketilmeye başlanmasının yanlış bir davranış olduğunu kaydeden Taranoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Karkas dediğimiz etin yenilebilir kısımları hayvanlarda ölüm sertliği denilen bir olay var. Bunun geçmesi için en az 1-2 gün beklenmesi lazım. Ama dediğim gibi bir doğrular var bir de gerçekler var. Toplum olarak bunu yapamıyoruz maalesef. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar optimum süresi iki gündür.

Ne kadar bekletebilirsek hem sağlık açısından hem de lezzet açısından et o kadar faydalı olur bizim için. Dediğim gibi iki gün bekleyince bayram bitiyor. En az bir gün veya 6-7 saat bekleyerek etlerin tüketimine başlansın.”

Kırmızı Etin Yarar Ve Zararları

Sağlıklı bir yaşam için önemli olan kırmızı et, az tüketilmesi durumunda demir ve vitamin eksikliğine bağlı hastalıklara yol açar. Kırmızı et yenmesi, bebekler, gelişme çağındaki gençler ve doğurganlık çağındaki kadınlar için son derece önemlidir. Yeteri kadar etyiyemeyen kişilerde demir, B6 ve B12 vitamin eksiklikleri gelişebilir.

Ancak kırmızı et doymuş yağ asitleri ve kolesterol açısından oldukça zengindir. Kalorisi de oldukça yüksektir. Bu nedenle aşırı kırmızı et tüketilmesi de bazı durumlarda yararlı olacağına zararlı olabilmektedir.Kırmızı etin az tüketilmesi kadar aşırı tüketilmesi de zararlıdır. Kırmızı etin fazla tüketilmesi; aşırı kilo almaya, kolesterol yüksekliğine, kalp ve damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine ve bazı karaciğer ve barsak hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca kırmızı et, sindirimi zor bir besin olduğu için, gereğinden daha fazla ettüketilmesi midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara da neden olabilir. Bu nedenle tüm gıdalarda olduğu gibi kırmızı eti de aşırıya kaçmadan ihtiyacımız oranında yemeliyiz.

Kurban bayramlarında kırmızı et tüketimi çok artmaktadır. Aşırı tüketilen kırmızı et de zararlı olabileceğinden vatandaşlarımızın kırmızı ettüketirken bazı konularda dikkatli olması gerekir. Öncelikle tüm besinlerde olduğu gibi kırmızı etin de mutlaka temiz olması gerekir. Etin üzerindeki kan, kıl gibi maddelerin uzaklaştırılması için bol su ile yıkanması gerekir. Kırmızı et kolloesterol açısından zengindir ve kalorisi de çok yüksektir. Bu nedenle bayram süresince aşırı kırmızı ettüketilmesi kalp ve tansiyon hastaları için risklidir. Özellikle aşırı tuzlanmış kavurma ve ızgara et yenmesi tansiyon ve kalp hastaları için zararlıdır. Bu hastaların kırımızı eti aşırı tüketmemeleri ve eti fazla tuzlamamaları gerekir. Özellikle koroner kalp hastası olan, 40 yaşın üzerinde, az hareket eden, kilolu, kollesterolu ve tansiyonu yüksek erkek hastaların daha çok dikkat etmesi gerekir.

Kolesterolü yüksek olan hastaların da aşırı kırmızı et tüketmekten kaçınması gerekir. Mümkün olduğu kadar iç yağ kullanılmamalı ve pişirilmeden önce etin yağlı kısımları mutlaka ayrılmalıdır. Kırmızı etin küçük parçalar halinde sebzelerle birlikte pişirilmesi daha sağlıklıdır. Kurbanların karaciğer ve dalak gibi organlarında parazit bulunabileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle etler ve sakatatlar çok iyi temizlenmeli ve mutlaka iyice pişirildikten sonra yenmelidir.

Tüm sağlık problemiz için iletişime geçebilirsiniz. Ücretsiz danışmanlık yapılır. Sağlıklı huzurlu günlere... surfiin.flptr.com

Not; ofisimde ücretsiz kilo ölçüm analizi yapılır. siz değerli okurlarımıza sağlıklı huzurlu kalın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum