Migren deyince akla hemen baş ağrısı gelir ama migren sadece baş ağrısı değildir. Migrende ağrı dışında sistemik ve nörolojik pek çok bulgu vardır. Migrenin belirtileri atağın zirve yaptığı dönemde çok serttir. Atağın başlangıcında daha hafif bulgular vardır.
Migren belirtilerinin temel iki özelliği vardır. Günlük yaşamı sürdürmeyi engelleyecek düzeyde şiddetli ama geçici olmalarıdır. Çok şiddetlidirler ama kalıcı hasar oluşturmazlar. Atak dönemi bittiğinde hiçbir bulgu kalmaz.
Migrenin başlangıcında hafif bir ağrı hissi, başta ağırlık, kendini biraz iyi hissetmeme, bir şeyler yeme isteği, huzursuzluk olabilir. Atak başlayıp, şikâyetler zirve yapınca yaşamı sürdürmek zorlaşır.
Migren baş ağrısı çoğunlukla çok şiddetlidir. Günlük yaşamı sürdüremeyecek düzeyde etkili olur. Genellikle zonklayıcı, oyucu, saplanıcı, sıkıştırıcı bir ağrıdır. Dayanılmaz olan ağrılar tüm başı kaplayabilir ama genellikle yarım olur. Şakak ve göz çevresi en yaygın olduğu yerlerdir. Alın, ense, başın arkası, tüm baş ve tepede de olabilir.
Birçok kişi migren dayanılmaz baş ağrısıdır diye düşünmektedir ama migrende tüm bedeni ilgilendiren bulantı, kusma, ishal, terleme, yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, kan basıncının yükselmesi (tansiyon) benzeri şikâyetler de olabilir.
Kişinin ruhsal durumunda değişiklikler olur. Huzursuzluk, sinirlilik, koku, ses, ışık gibi uyaranlara aşırı hassasiyet genel belirtilerdir. Migren atağı sırasında hastanın toleransı çok azalmıştır. En küçük bir ses, kokuya bile tahammül edemez. Bazen o kadar sinirli olur ki her şeye ve herkese sinirlenebilir. Bu dönemlerde çocuklarına bile çok kırıcı olabilir.
Beyinde baş bölgesi damarlarda değişiklik olurken ikinci olarak beynin kanlanması da etkilenir ve beyinle ilişkili nörolojik sorunlar da görülür. Sintilasyon bunlardan en sık rastlananıdır. Sintilasyonda gözün önünde yanıp sönen noktalar, ışıklar, karaltılar sıklıkla olur. Yarım ya da tam görememeye kadar artabilir. Bu durum migren aurası olarak tanımlanır.
Konuşma güçlüğü, uyuşukluktan yarı felce kadar değişen güçsüzlük, dengesizlik, çift görme, baş dönmesi ve nadiren bayılma gibi fokal nörolojik bulgular da gelişebilir.
Migrende çok daha farklı bulgular olabilir. Migrende otonom sinir sistemi altüst olduğu için migren belirtileri kişiye göre ya da ataktan atağa farklılık gösterebilir. Belirtilerin özellikleri özellikle ağrının baştaki yerleşimi bize migrenin kaynağı konusunda önemli ipuçları verir.
Peki bu önemli hastalık konusunda çaresizmiyiz tabiki değiliz.
YORUMLAR