Gençlik İstihdamında Üçüncü Yol: Girişimcilik
Süleyman Gök

Süleyman Gök

Süleyman GÖK ile Genç Gündem

Gençlik İstihdamında Üçüncü Yol: Girişimcilik

10 Aralık 2017 - 14:06

Gençlik politikasının oluşturulmasında istihdam önemli bir alandır. Özellikle genç işsizliğinin yüksek olduğu ülkemizde gençlerin kamu ve özel sektör istihdamının yanı sıra üçüncü bir yol olarak görülen girişimciliğe yönlendirilmesi ve gençlere bu yönlendirmelerin kolaylaştırılması gerekmektedir. Özellikle yerelden ulusala gençlik politikası oluşturulurken istihdam politikasının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmamızda, gençlik istihdamında üçüncü bir yol olarak önerdiğimiz girişimcilik yaklaşımının ulusal gençlik politikası haline gelmesi için nelerin yapılması gerektiğinin sorgulanması yapılacaktır.

Öncelikle girişimcilik bir kültürün ürünüdür. Ülkemizde yaygın bir kanaat olarak görülen kamu sektöründe istihdam olanağı günümüz dünyasının ve Türkiye'sinin öncelikleri arasında görülmemektedir. Bu kapsamda, Türkiye'nin çok daha güçlü olması, nüfusunun yüzde 16,3'ünü oluşturan gençlerin doğru şekilde yönlendirilmesi ile olacaktır. İşsizlik oranının aşağı çekilmesi ve dünya ekonomisinden daha fazla pay alınabilmesi için rekabet gücünün arttırılması gerekmektedir. Eğitim düzeyini üniversite olarak sınırlandırmak yerine girişimi ve istihdamı tabana yaymak amacıyla farklı düzeylerdeki eğitime sahip gençleri sürecin içine çekmek ve onların çalışmalarını kolaylaştırmak için rehberlik yapmak sorunun çözümü noktasında önemli bir araç olarak görülmelidir. Bu kapsamda gençlere yönelik yapılacak girişimcilik çalışması kararlarını doğru almak ve doğru alanda yatırım yapmalarını sağlayacak çalışmaların önünün açılması gençlik ve istihdam politikası oluşturmada önemli bir alan olarak görülmektedir. Özellikle orta gelir tuzağını aşmak, ekonomik ve sosyal kalkınmayı gerçekleştirmek amacıyla üçüncü bir yol olan girişimcilik olgusunun gençler özelinde yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Girişimciliğin tabana yayılması ve farklı düzeylerde (yerel, ulusal, kırsal) gençleri girişimcilik kültürüne yakınlaştırmak amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı özelinde girişimcilik kurulunun kurulması gerekmektedir.

- Genç girişimcilere eğitim,

- Gençlere kapasite geliştirme desteği ile girişimci fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağlamak,

- Ülkemizdeki genç girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi için politika belirlemek,

- Girişimcilik kültürünün gençler arasında geliştirmek,

gibi temel konularda çalışma yapmak amacıyla bir kurulun oluşturulması sağlıklı görülmektedir. 81 ilde teşkilatlanmış bakanlık bünyesinde bulunan gençlik ve spor merkezleri bünyesinde kurulacak girişimcilik kurullarının yerelde ve kırsalda gençlik istihdamının artmasında önemli rol oynanacağı düşünülmektedir. Ayrıca kurul aracılığı ile sosyal girişimcilik tanımının ve kapsamının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Eğitim kurumlarında(ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite) gençler arasında girişimcilik kültürünün geliştirilmesi amacıyla çeşitli paydaşların katıldığı toplantılar ile girişimcilik faaliyetlerinin geliştirilmesi için proje yarışmaları düzenlenmelidir. Yerelde girişimciliğin desteklenmesi amacıyla özel sektör- kamu sektörü işbirlikleri geliştirilerek gençlerin istihdam potansiyellerinin arttırılması beklenmektedir.

Kurul aracılığı ile yerelde; genç istihdamının arttırılması hedeflenerek girişimcilik ekosisteminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için bu ekosistemi besleyen unsurların desteklenmesi sağlanacaktır. Böylece yerellerde yetişmiş insan kaynağı profilinin katma değer yaratacak girişimcilik alanlarına yönlendirilerek genç istihdamının arttırılmasına katkı sağlanması görülecektir.

Özet olarak, girişimcilik konusunda ulusal düzeyde kamu ve özel sektörün pek çok desteği gündemde bulunmakta ve gençlerin girişimciliğe teşviki konusunda önemli gelişmeler kaydedilmektedir. Gençler arasında çok fazla dikkat çeken girişimcilik kavramına gençlerin ilgi duydukları bilinse de, bu ilgiyi girişimcilikte sonuçlandırma eğilimi ülkemiz ve geleceğimiz açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, özellikle kırsal ve yerel alanda genç girişimciliğin teşviki ve geliştirilmesi konusunda ulusal gençlik politikası kapsamında istihdam konusuna katkı koymak ve girişimcilik kurulunun oluşturulmasının gerekliliği üzerine önerilerin sunulmasıdır.

Süleyman GÖK

Mail: [email protected]

https://twitter.com/gksuleyman

YORUMLAR

  • 0 Yorum