Ahmet Hocamız Karaburun, Midilli ve Dikili arasında 7.3 deprem...
Ümit Bora

Ümit Bora

Çevreci-Yazar

Ahmet Hocamız Karaburun, Midilli ve Dikili arasında 7.3 deprem bekliyor!

21 Mayıs 2015 - 12:39

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Hocamıza "Hocam Ege Bölgemizde beklediğiniz deprem tam olarak nerede ve kaç şiddetinde bekliyorsunuz, depremde ağaçlar binaları korur mu, nasıl etkileneceğiz?" diye sordum.

Ahmet Hocam "Geçen sene 2014 yılında Ege Bölgemizde meydana gelen depremlerin beklediğimiz büyük depremle ilgisi yoktu. Asıl fayda stres birikmeye devam ediyor. Depremin şiddetini en fazla 7.3 olarak bekliyorum. Depremin merkezini Yunanistan'ın Midilli Adası'nın güney körfezi olarak tahmin ediyorum. Ancak deprem Karaburun, Dikili, Foça ve İzmir merkezini etkiliyecektir. Bu sene yağan aşırı yağmurlarla bölgedeki evlerin temelleri haliyle su aldı, işte bu suları çekip kurutacak ağaç kökleri olup, kesinlikle binalarının depremden yıkılacağını düşünerek panikleyenlere tavsiyem evlerinin etrafına, bahçelerine ağaç fidanları diksinler, onları sakın kökleyip kesmesinler binalarını da korusunlar" diye cevap verdi.

Ahmet Ercan Hocamızla 1990'lı yılların başından bu yana tanışıyorum.

Ahmet Hocamız yer bilimlerinde kullandığı ölçüm aletlerini bendenizin elektronik laboratuvarımda tamir ve bakımlarını yaptırırdı, kendisiyle buradan tanışıyoruz.

Ahmet Ercan Hocam 1990 yılı başından itibaren "İstanbul'da büyük bir deprem bekliyorum" diye basına açıklama yaptıkça halk 2-3 gün panik yaşadı, sonra unuttular.

Ama 1999 yılı depremi sonunda geldi, bölgede çok büyük tahribatı yarattı ve Ahmet Ercan Hocam haklı çıktı.

Niye bunları yazdım, çünkü Ahmet Hocamızı ve açıklamalarını muhakkak dikkate almak gerekiyor diyorum.

Bu durumda bölgede gelecek büyük depreme karşı tedbirler alınmalıdır.

Kentsel dönüşüm ile çürük yapılar gözden geçirilmeli, depreme dayanıklı az katlı binalar yapılmalı, deprem anında koordinasyon ve iletişimi sağlayacak, anında müdahale edilecek yardımlar için gerekli tedbirler şimdiden alınmalıdır.

DEPREMDE EVİM YIKILMASIN DİYORSANIZ AĞAÇ DİKİNİZ

Ahmet Hocamıza "ağaçlar ve deprem" ile ilgili sorduğum soruya tam destek vererek yoğun yağmurlarla bina temellerinde biriken suların binayı çürütmesine engel olmak için kesinlikle "ağaç dikilmesini tavsiye etmesini" çok önemsiyorum.

Ağaçlar erozyonu önler, toprağı tutar diye senelerdir haber yapıp vatandaşlarımıza tavsiye ediyorduk.

Son çok güçlü yağmurlarla dereler ve yatakları yer değiştirdi, hatta seller tarlaları alıp denize doldurdu, koylar günlerce çamur rengini aldı diye gözlemledik.

Dere kenarlarında daha önce dikilmiş ağaçlar olmasa Karaburun'un birçok bölgesinde evler sellerle denize akacaktı.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle oluşan devasa buharlar ve yağmurlar nedeniyle Karaburun ve Ege Bölgemizde evlerin temellerine sular dolmakta olup binalar temelden aşırı rutubetlenip çürümeye ve gelecek depremlere karşı dayanıksız hale dönüşmeye başladığını araştırmalarımızla tespit ettik.

İşte bu yüzden çok değerli bilim adamımız konunun uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Hocamıza ağaçların bina temellerini koruyup, koruyamayacağını sorduk.

Aldığımız cevap bizim araştırmalarımızı da doğrulamış oldu.

Son olarak ağaçları çeşitli bahanelerle ve görüntümü kapatıyor, yaprak döküyor vs. diyerek kesen, kökleyen, ağaç katillerine tavsiyemiz "kestiğin ağaçlar gelecek büyük depremle ölmene engel olacaktı, yazık olur ne ağaç kes ne de evin yıkılsın öl" diyerek ağaçların asla kesilemeyeceğini evinizin, binanızın temellerindeki suları kökleri ile çekerek "ağaçlar hayatınızı kurtaracaktır" diye uyarıyoruz.

Siz okurlarımıza ve yurdum insanlarına bir sorumuz var!

"Depremde ölmemek için oturduğun evinin, binanın etrafında kaç dikili yetişkin ağacın var?"

YORUMLAR

  • 0 Yorum