Yaban Hayvanları Dağlardan İniyorlar!
Ümit Bora

Ümit Bora

Çevreci-Yazar

Yaban Hayvanları Dağlardan İniyorlar!

18 Eylül 2015 - 10:46

Küresel iklim değişikliği, plansız yapılaşma ve betona teslim olmamız, yaban hayvanlarını yerleşim yerlerine indirmeye başladı.

Devasa beton köy İstanbul'da yeni havaalanı yapımı için yetişkin ormanları kesip katledince, yaşam yuvalarından açıkta kalan göç etmeye başlayan yaban domuzlarının boğazı yüzerek karşı kıyılara çıktığı haberlerini görüntüleri ile izlemiştik.

Bu sıralar küresel iklim değişikliği ile aç kalan yaban hayvanları, başta domuzlar akın akın insanların yaşadığı yerleşim yerlerine inmeye başladılar.

İlk inenler sansarlar ve tilkiler olmuştu, şimdi hızla nüfusları artan yaban domuzları her gece hatta gündüz saatlerinde bile yerleşim yerlerine akın ediyorlar.

Geçen gün İzmir Karaburun Karareis'te dağlarda aç kalan domuzların yazlık sitelerin etrafındaki tel örgüleri geçerek içlerinde insan yaşayan evlerin bahçelerine büyük zararlar verdiklerine dair haberlerimiz ve görüntülerimiz çok sayıda basın organında ayrıca TV'lerde yayınlandı.

Yerleşim yerlerinde içlerinde insanların oturdukları evlerin bahçelerindeki çimleri sanki traktörle sürmüş gibi yapan, solucan ve başka yiyecekler arayan domuz sürüleri yüzünden vatandaşlar büyük panik yaşıyorlar.

Gece yarısı olunca hemen her gün bu domuz sürüleri karınlarını doyurmak için sitelere girmeye devam ediyorlar.

Yine bu domuz sürüleri uzun zamandır aç kaldıkça dağda yaşayan keçi ve koyun sürülerine saldırıyorlar, onları öldürüp parçalayıp yiyorlar.

Hatta domuzların saldırısına uğrayan arkadaşlarımız oldu, ayakları kan revan içindeydi, yanında taşıdığı bıçak ile saldırgan domuzu öldürmese onun kendisini öldüreceğini günlerce anlattı durdu.

Sadece Karaburun değil tüm Ege Bölgesi'nde aç kalan yaban domuzu sürülerinin yerleşim yerlerine aktığı, bağ ve bahçelere, meyve ve sebzelere büyük zararlar verdikleri haberleri geliyor.

Çeşme Otobanı'nın bir tarafından öbür tarafına geçmeye kalkan domuzlara hızla giden araçların çarpıp büyük tehlike yarattıklarını görüyor, izliyoruz.

Gece dağ ve orman yollarında aracımızla giderken birden önümüze fırlayan domuz sürülerine çarpmamak için aracımızla ani fren yaparak kaza yaşamadan sürünün geçip gitmesi için bekliyoruz.

Yaban domuzlarının çoğalma hızı çok fazla olup, her geçen gün bu nüfusu beslemek güçleşiyor.

Çünkü dağlarda, ormanlarda bu kadar hızlı hayvan nüfusunu besleyecek yiyecekler kalmadı.

Bu duruma yetkililerin bir önce el atarak, bilim adamlarını biraraya getirip çare bulması gerekiyor.

Hayvanları öldürmek sonuç değil.

O halde bu yaban hayvanlarını yaşatarak, aç kalan sürülere yem atarak bir şeyler yapmak gerekiyor.

Sorun her yerde hızla büyümekte, hem insanlar, hem de yaban hayvanları zarar görmektedirler.

Artık yetkililerden bir plan ve projeler dahilinde, bilim adamları, hayvan hakları dernekleri üyeleri ile bir araya gelerek sorunu çözmelerini bekliyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum