Duyusal Gelişim nedir ?
Zeynep Dede

Zeynep Dede

Ergoterapist

Duyusal Gelişim nedir ?

05 Ekim 2021 - 11:50

Duyusal gelişim anne karnındayken başlayıp devam eden bir süreçtir. Bireyler çevrelerini duyuları sayesinde algılayıp anlamlandırabilmektedir. Tüm bu algılama sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi sonucunda tepki ve yorumlarda bulunulmaktadır. Bunları tam anlamıyla gerçekleştirebilmek için duyusal gelişim basamakları tamamlanmalıdır. Çocuklarda özellikle kritik dönemlerde duyusal gelişimi desteklemek için birden fazla duyuya hitap edecek etkinlikler ve aktiviteler planlamanız gerekmektedir. Çocuğun sosyal hayata erken adapte olması duyusal gelişimine katkı sağlamaktadır.

Duyusal gelişim kısaca çocuğun çevresinde olup bitenleri anlamlandırabilmesidir. Burada bahsedilen duyular; dokunma, tatma, koklama, duyma ve görmedir. Çocukların tüm bu duyularını aktif tutabilmek gelişimine olumlu sonuçlar sağlayacaktır. Çocuk duyularını ne kadar çok kullanırsa zihni de aynı oranda gelişim gösterecektir. Duyularda yetersiz bir gelişim meydana gelmesi sonucunda zihin de bundan oldukça fazla etkilenmektedir.

Duyusal Gelişim Oyunları

Çocukların duyusal gelişim becerilerini destelemek için duyusal gelişim etkinlikleri oldukça faydalıdır. Oyunlar çocukların ilgisini çekebileceğiniz en doğru ve etkili aktivitelerdir. Peki, duyusal gelişim oyunları nelerdir?

Duyuların çocuklar tarafından anlaşılması ve benimsenmesi için gün içinde oyunlar oynayarak zaman geçirmeye çalışmalısınız. Örneğin banyo yaparken suyla oynamasına fırsat verin ve ona neler hissettiğini sorun. Suyu incelemesini sağlayacak merak uyandırıcı sorular yöneltin ve suyun özelliklerini algılamasına yardımcı olun.

Çocuklarla birlikte oynayabileceğiniz duyusal gelişim oyunları arasında fış fış kayıkçı, dıgıdık dıgıdık gibi çeşitli oyunlar yer almaktadır. Oldukça basit bir mantığı olan bu oyunlarla çocuklarınızın birden fazla duyusuna hitap edebilirsiniz. Motor becerilerinin gelişimini sağlarken aynı zamanda dengede durma yeteneğini de arttırmış olursunuz. Diğer bir seçenek olarak ise farklı dokuları bir araya getirip çocuğun merak etmesini sağlamak olacaktır. Çocukların farklı dokuları deneyimleyebileceği ortamlar hazırlayın. Kadife, saten, keten, örgü gibi birçok farklı dokuyla tanışan çocukların dokunma ve hissetme duyularının gelişimine yardımcı olacaktır.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir?

Aşırı hiperaktif ve davranışlarında problem meydana gelen çocuklardaki sorun duyu bütünleme bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Duyu bütünleme bozukluğu, anormal davranış gösteren çocuklarda görülmektedir. Daha birçok belirleyici davranışları bulunmaktadır. Özellikle ışığa karşı aşırı hassasiyet gösterme, sese karşı duyarlı olma (ufacık bir sesten bile rahatsız olabilmektedirler), sosyal yaşamda sorun yaşama, odaklanamama, sakarlık, gibi daha birçok duyu bütünleme bozukluğu belirtileri bulunmaktadır.

Duyu bütünleme bozukluğu görülen çocuklar, duyusal sistemlerini organize etme konusunda zorluk yaşamaktadırlar. Örnek vermek gerekirse; dengede durmakta zorlanırlar, bazı nesnelere dokunmaya çekinirler, kucakta durmak istemezler.

Duyu Bütünleme Tedavisi

Erken yaşta belli olan duyu bütünleme bozukluğu uzun yıllar sürebilmektedir. Bu yüzden çocukların davranışlarına dikkat etmek gerekmektedir. Çocukları belli bir süre gözlemlemek gelecek yıllardaki gelişimleri için faydalı olacaktır.

Duyu bütünleme bozukluğu olanlar Ergoterapist lisansını almış duyu bütünleme uzmanları ile tedavi edilmektedir. Oldukça zengin bir eğitim programına sahip olan bu tedavi süreci çocuğun bireysel özelliklerine göre uyarlanmaktadır. Bire bir eğitim gören çocuklar, sosyal ve özel hayatlarına sorunsuz bir şekilde devam edebilmek için birçok aktivite ve etkinlikler yardımıyla tedavi edilmektedirler. Tedavi için duyu bütünleme terapisti en uygun kişidir. Uzman yardımı alarak çocuğunuzun daha kaliteli bir yaşam elde etmesine olanak sağlayabilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum