Recep Tayyip Erdoğan; 13 yıl boyunca AK Parti Genel Başkanı, 12 yıl boyunca Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve artık Türkiye Cumhuriyet'nin en tepe ismi, Cumhurbaşkanı. Recep Tayyip Erdoğan, bugün TBMM'de yemin ederek, resmen Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu.
Ankara'da bugün, yemin töreni, devir teslim ve yeni Cumhurbaşkanı'nın koltuğuna oturma telaşı vardı. Telaş, öğle saatlerinde Ankara'nın Keçiören semtinde, Erdoğan ailesinin oturduğu evde başladı.
KÖŞK'TEN "FORSU KAPALI" MAKAM ARACI
11.00- Cumhurbaşkanlığı, seçilmiş Cumhurbaşkanı için makam aracı gönderdi. Ancak Erdoğan henüz resmen yemin edip, resmen Cumhurbaşkanı olmadığı için Köşk'ten Keçiören'de Erdoğan'ın evine gönderilen makam araçlarının forsları kapalıydı.
VE ERDOĞAN YOLA ÇIKTI...
MAKAM ARACI ÖN KOLTUĞUNDA BU KEZ BİR BAŞKASI VARDI...
13.30- Erdoğan, beraberinde eşi Emine Erdoğan'la birlikte evinden çıktı. Köşk'ten gönderilen forsu kapalı Cumhurbaşkanlığı makam aracına bindi.
Araçta, Erdoğan'ın hemen önündeki koltukta bu kez farklı biri oturuyordu;
Başbakanlık döneminde Erdoğan'ın makam aracında, ön koltukta koruma müdürü otururken, bugün ilk kez Cumhurbaşkanlığı yaveri önde yerini aldı.
TBMM KAPISINDA BAŞKAN VEKİLİ KARŞILADI
13.45- Erdoğan ve eşini taşıyan araç TBMM'ye ulaştı. TBMM Dikmen kapısından giren aracı, TBMM Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı karşıladı.
TBMM'YE TÖRENLE GİRDİ
13.50- TBMM Şeref Kapısı önünde Erdoğan için resmi tören düzenlendi. Erdoğan, Meclis girişinde tören kıtasını selamladı.Ardından da, Şeref kapısına yöneldi. Şeref kapısında kendisini TBMM Başkanı Cemil Çiçek karşıladı.
14-00- Erdoğan, TBMM Başkanlık kürsüsünün hemen ardındaki Başkan odasına alındı. Bu arada Başkan Cemil Çiçek Genel Kurul salonuna girerek, genel kurul özel oturumunu açtı. Erdoğan'a başkanlık odasında TBMM Başkan vekili Ayşenur Bahçekapılı eşlik etti.
ÖNCE ÇOCUKLARI, SONRA EŞİ GELDİ
Erdoğan TBMM Başkanlık odasında beklerken, Genel Kurul'da Cumhurbaşkanı'nın ailesine ayrılmış bölüme önce üç çocuğu, Esra, Bilal ve Sümeyye geldi. Ardından da eşi Emine Erdoğan Genel Kurul salonuna gelip, kendisine ayrılan yere oturdu.
Emine Erdoğan'dan sonra, ailenin en küçüklerinden biri daha, dedesinin o en yüksek makama geçişini izlemek üzere Genel Kurul'a geldi; Bilal Erdoğan'ın eşi ve küçük oğlu da, aileye ayrılan bölümde töreni izledi.
DAVUTOĞLU İLK BAHÇELİ'NİN ELİNİ SIKTI
Genel Kurul salonunda bugün alkışlar iki kişiye gitti;
Cumhurbaşkanı olan Erdoğan'dan önce, AK Partili vekiller salona giren yeni Genel Başkanı, Ahmet Davutoğlu'nun ayakta alkışlarla karşıladılar.
Davutoğlu, salona girer girmez, önce muhalefet sıralarına yöneldi. Muhalefet sıralarının en önünde oturan, MHP Lideri Devlet Bahçeli, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay ve HDP'lilerle tokalaştı. Ardından da AK Parti sıralarının en önüne, Meclis açılışlarında Genel Başkan olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın oturduğu en ön sıraya geçti. Yanına, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli oturdu.
BAKANLAR KURULU SIRALARINDAKİ BOŞ KOLTUK
Davutoğlu'yla aynı zamanda, Bakanlar Kurulu üyeleri de salona girerek, Genel Kurul'daki Bakanlar kurulu bölümündeki yerlerine oturdular.
Davutoğlu, AK Parti sıralarına oturmayı tercih ettiğinden, Bakanlar Kurulu bölümünde tek bir koltuk boş kaldı; Başbakanlık koltuğu.
Dört Başbakan yardımcısı, ortalarındaki Başbakan koltuğunu boş bırakacak şekilde Bakanlar Kurulu sıralarına oturdular.
CHP'LİLER İTİRAZ ETTİ
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Genel Kurul oturumunu açmasıyla birlikte, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, usul tartışması açmak istedi.
Ancak Çiçek bunu reddetti.
İÇ TÜZÜK FIRLATIP, ÇIKTILAR
Cemil Çiçek'in usül tartışmasını reddetmesi üzerine Engin Altay elindeki iç tüzüğü TBMM Başkanlık kürsüsüne doğru fırlattı.
Bu, CHP'li vekiller için bir işaret fişeği oldu; CHP'lilerin tümü ayağa kalkarak, Genel kurul salonunu terkettiler. CHP'lilein tavrına tepki olarak AK Parti sıralarından yuhalama sesleri yükseldi.
VE ERDOĞAN GENEL KURUL'DA...
CHP'lilerin çıkmasının ardından, Cemil Çiçek, 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Genel Kurul salonuna davet etti.
Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiğine ilişkin mazbatası genel kurul kürsüsünden okundu. Mazbata, Cemil Çiçek tarafından Erdoğan'a teslim edildi.
YEMİN ETTİ VE RESMEN CUMHURBAŞKANI OLDU
Mazbatasını teslim alan Erdoğan, kürsüye gelerek Cumhurbaşkanlığı yemini etti. Yeminin ardından, izleyici bölümünün hemen arkasında yerini almış durumdaki Cumhurbaşkanlığı Senfoni orkestrası İstiklal Marşı'nı seslendirdi.
GENEL KURUL'DA TÜM VEKİLLER AYAKTA; BİRİ HARİÇ
Recep Tayyip Erdoğan kürsüde yemin ederken, Genel Kurul salonundaki tüm vekiller ve izleyiciler ayakta bekledi.
Bir tek kişi oturdu; MHP Manisa milletvekili Erkan Akçay.
Akçay daha sonra Hürriyet'e yaptığı açıklamada, AKP'li vekillerin alkışlarla yemin törenini şova döndürmeleri nedeniyle oturduğunu söyledi.
MAKAM ARACINDAKİ FORS AÇILDI
Erdoğan yemin eder etmez, TBMM'ye kendisini getirmiş olan Cumhurbaşkanlığı aracınını önündeki Cumhurbaşkanlığı forsu açıldı. Araca, Cumhurbaşkanlığı flaması da çekildi.
TBMM'deki törenin ardından Erdoğan, cumhurbaşkanlığı forsu çekilen makam aracıyla Anıtkabir'e gitti.
101 PARE TOP ATIŞI
Erdoğan Cumhurbaşkanlığı yeminini tamamlar tamamlamaz, Başkent Ankara ve ordu bulunan tüm illerde 101 pare top atışı yapıldı. Böylece yeni Cumhurbaşkanı'nın resmen göreve başladığı tüm Türkiye'ye top atışlarıyla duyurulmuş oldu.
YENİ CUMHURBAŞKANI'NIN İLK DURAĞI ANITKABİR
Erdoğan TBMM'den sonra, Cumhurbaşkanı olarak ilk ziyaretini Mustafa Kemal Atatürk'ün kabri, Anıtkabir'e yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir'e gelişinde Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Garnizon Komutanı Korgeneral Metin İyidil ve Anıtkabir Komutanı Albay Muzaffer Taytak tarafından karşılandı.
Beraberindeki heyetle arslanlı yoldan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine çıkan Erdoğan'ın ay yıldızlı çelengi bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.
"AZİZ ATATÜRK" YAZDI, DİĞERLERİNİ ELEŞTİRDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ne yazısına "Aziz Atatürk" ifadesiyle başladı ve kendisinin Türkiye'nin halk oyuyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olduğunu vurguladı.
Erdoğan deftere şunları yazdı;
"Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanıyken 10 Kasım 1938'de vefatınızın ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki irtibat maalesef zayıfladı. Cumhur ile başkanı arasına mesafeler girdi. 2007'de yaptığımız bir Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini temin ettik. 10 Ağustos'ta bu büyük değişiklik hayata geçti. Bugün halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı görevine başlarken aslında bir kez daha cumhur ve başkanının devlet ve milletin muhabbetle kucaklaşmasına vesile olduğuna inanıyorum.
Siz ve tüm silah arkadaşlarınız istiklal savaşının ardından istikbal mücadelesini başlatmış, Türkiye'ye muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için büyük gayret göstermiştiniz. Sizin başlattığınız bu mücadele, 10 Ağustos tarihinde cumhurbaşkanının da halk tarafından seçilmesiyle yeni bir zaferi tecrübe etmiş oldu.
Halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanının göreve başladığı bugün, Türkiye'nin küllerinden doğduğu, yeni Türkiye'nin inşa ve imar sürecinin güç kazandığı bir gündür. Hiç kuşkunuz olmasın ki bugün, 23 Nisan 1920'de ilk adımlarını attığınız büyük Türkiye ruhunun, özünün, hayal ve ideallerinin dirildiği gündür.
Türkiye bugün, kadim medeniyet kaynaklarıyla tekrar kucaklaşmış, özüyle ve ruhuyla tekrar buluşmuş, hakimiyeti milliyeye her zamankinden çok daha fazla güç kazandırmıştır. Vazifeye başlayışımın bu ilk gününde ülkemiz, vatanımız, devletimiz ve bayrağımız için en önemlisi de aziz milletimiz için her zamankinden daha çok çalışacağıma dair milletime söz veriyorum.
Bu vesileyle tüm şehitlerimizi, şahsınızda tüm gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhun şad olsun."
BİRAZ DİNLENDİ, ARDINDAN KÖŞK'E GEÇTİ
Erdoğan Anıtkabir sonrasında Başbakanlık resmi konutunda dinlenmeye çekildi. Bu arada da Erdoğan'ın yeni çalışma ofisi olacak Çankaya Köşkü'nde de devir teslim töreni için hazırlıklar başladı.
KÖŞK'TEKİ TÖRENİN DİKKAT ÇEKEN DAVETİLİLERİ
Devir teslim töreninin davetlileri salonda önceden yerlerini aldılar. Türkiye'deki dini temsilcilerin tümünün salonda hazır bulunmaları dikkat çekti.
SEMRA ÖZAL DA KONUKLAR ARASINDA
Yabancı misyon şefleri, üst düzey bürokrat ve bakanlar dışında, davetliler arasında dikkat çeken bir isim daha vardı; Türkiye 8. Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal'ın eşi Semra Özal da, bir zamanlar evsahibi olduğu mekanda, bu kez davetli olarak yer aldı.
GÜL YABANCI KONUKLARI KAPIDA KARŞILADI
Cumhurbaşkanlığı görevini Erdoğan'a devredecek gül, devir-teslim töreni öncesinde son evsahipliği görevini yaptı. Tören için gelen üst düzey yabancı konukların tümü, Abdullah Gül tarafından Köşk'ün şeref kapısında karşılandı.
MOTORSİKLETLİ KAMERAMANLAR
Bu çerçevede, iki motorsikletli kameraman evinden, Çankaya Köşkü'ne gidişine kadar sürekli Erdoğan'ın konvoyu içinde görev yaptı. Konvoy içinden an be an, canlı olarak Erdoğan'ın Köşk'e giden yolunu yayınlandı.
Bir helikopter ise havadan, canlı yayına katıldı.
BAŞBAKAN KOLTUĞU BOŞ KALDI
TBMM'de Bakanlar Kurulu sıralarında tüm bakanlar hazır bulunurken tek bir koltuk boş kaldı: Başbakan koltuğu. Dört Başbakan Yardımcısı ortada bulunan Başbakan koltuğunu boş bırakacak şekilde oturdu. Davutoğlu ise Bakanlar Kurulu yerine Genel Başkan’ı için ayrılan en öndeki koltuğa oturmayı tercih etti.
YORUMLAR