Yokuşun ve umudun adı 'Gültepe'

Tüm sokaklarındaki yokuşu ve hemen her evdeki yoksulluğu ile Gültepe, geçmişin acılarını silmeye çalışan ve hala umudunu koruyan insanlara İzmir'in eşsiz manzarasında ev sahipliği yapıyor.

Yokuşun ve umudun adı 'Gültepe'

Tüm sokaklarındaki yokuşu ve hemen her evdeki yoksulluğu ile Gültepe, geçmişin acılarını silmeye çalışan ve hala umudunu koruyan insanlara İzmir'in eşsiz manzarasında ev sahipliği yapıyor.

Yokuşun ve umudun adı 'Gültepe'
13 Eylül 2014 - 15:56

Ünlü Toros Meydanı, kahvehaneleri, tırmanması zor yokuşları, bıçkın delikanlıları, kalabalık sokakları, oyunlarını sokaklarda oynamayı sürdüren çocukları, komşusuyla kapı önü sohbetleri yapan kadınları, mahalle aralarında bağırarak meyve, sebze satan esnafı ile az sayıdaki misafirini karşılayan Gültepe, İzmir'e 50-60 yıl önce göçle gelen ve birbirine tutunarak yaşamayı sürdüren insanların kültürünü yaşatıyor.

Gültepe semtine 1990'lı yıllarda yerleşen Ulubatlı Mahallesi Muhtarı Ramazan Kolaç, AA muhabirine, önce ayakkabıcılıkla yaşamını sürdürdüğünü, sonra bakkal dükkanı açtığını anlattı.

Semti sevdiğini, insanlarını sıcakkanlı bulduğunu söyleyen Kolaç, "Burası güzel komşuluğun olduğu bir yer. Dışarıdan gelenlerin toplu olarak yaşadığı bir bölge, farklı bölgelerden gelmişler ama herkesin birbirinin kültürüne saygısı var. Gültepe yıllar boyu kötü bir imaja sahipmiş, kurtarılmış bölge ilan edilmiş. Ama ben bunu kabul etmiyorum. Bugün İzmir Hatay'da, Alsancak'ta yaşayan insanlar birbirini tanımıyor ama ben Toros Meydan'a gittiğimde, Çınartepe'ye çıktığımda herkes beni biliyor" dedi.

Denizi görmeyen yok denize girmeyen çok

Gültepe'de 13 mahalle bulunduğunu, her mahallede de maddi gücü düşük insanların yaşadığını, yoksulluğuna rağmen mahalleyi ve komşularını sevdiklerini dile getiren Kolaç, ev kiralarının 250-400 lira arasında olduğu semtte insanların evinin anahtarını güvenle komşusuna emanet edebildiğini kaydetti.

Mahalle sakinlerinin hala "veresiye defterine" yazdırarak alışveriş yaptığını söyleyen Kolaç, "Gültepe'de yaşayıp her gün denizi görmeyen kimse yoktur ama imkansızlık nedeniyle denize hiç giremeyen çoktur. Yine de Gültepe, yaşaması bilene güzel yerdir, insanları güzeldir" dedi.

Son dönemde insanların diziler nedeniyle Gültepe'yi daha çok konuştuğunu da kaydeden Ramazan Kolaç, "Dizi Gültepe'de çekilmediyse bizim semtimizin adını da kullanmasınlar" diye konuştu.

"Belediye elimizden gitti"

Saygı Mahallesi Muhtarı Fatma Öztürk, 1970'li yıllar ile 1980'lerin başında Gültepe Mahallesi'nin talihsizlikler yaşadığını, "Tariş Direnişi" adıyla bilinen olaylar nedeniyle çatışmaların yaşandığını ve semtteki evlere operasyonların düzenlendiğini hatırlattı.

Geçmiş ve bugün insanların bakış açısında farklılıklar olduğuna dikkati çeken Öztürk, şöyle konuştu:

"Gültepe geçmişinde talihsizlik yaşadı fakat şimdi bunları insanların yüzüne vurmamak gerekir. Gültepe'de yaşayıp Konak Meydanı'nı, merkezde yaşayıp Gültepe'yi görmemiş insanlarımız var. Biz onları misafir etmeye hazırız. Burası bastırılmış bir yerdi, insanlar kendilerini ifade etmek istediler. Olaylar nedeniyle belediye de elimizden gitti. Bugün insanlar burada hala varoşta yaşıyor. Bize evrak almaya gelen bazı vatandaşlar var ki sadece Gültepe'de yaşamış. Aradan 34 yıl geçti ama hala o dönemin ezikliğini yaşayanlar var."

Farklı bir dünyanın kurallarının artık hüküm sürdüğünü dile getiren Öztürk, bugün semtin artık uyuşturucu ve özellikle bonzai sıkıntısını yaşadığını, çocuklarını bu illetten kurtarmak için Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği yaptıklarını sözlerine ekledi.

Gültepe'nin Konak'ın önemli mahallelerinden biri olduğunu söyleyen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise "Göçlerle oluşmuş Konak'ın İzmir sırtlarındaki semti Gültepe'de hem Balkan göçmenleri hem de 12 Eylül öncesi siyasal iklimin yarattığı ekonomik nedenlerle gelen insanları yaşıyor. Mahalle dayanışmasının en yoğun yaşandığı yerler. İnsanlar yerlerini, yurtlarını bırakarak çeşitli gerekçelerle geldikleri bu yerde mahalle oluşturmuşlar ve o dönemde belediye olmuşlar" dedi.

Gültepe için kentsel dönüşümün gerekli olduğuna değinen Pekdaş, semtte tüm İzmirlileri ağırlamak için eski belediye başkanı Aydın Erten'in adını taşıyan bir parkı hizmete açacaklarını kaydetti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum