CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, TOKİ tarafından Çeşme'nin yapılması planlanan dört katlı evlerin, ilçenin siluetini bozacağını öne sürdü. Yüksel, yaptığı açıklamada, "Çeşme yarımadasında yapılaşma genelde iki katlıdır. Eğer buraya gelip dört katlı evler yaparsanız, mimariyi bozmuş olursunuz. Biz halkımızın konut edinme hakkını her zaman destekliyoruz ancak projeyi yaparken kentin siluetini bozarsanız, mimariyi değiştirirseniz, yoğunluğu arttırırsanız Çeşme'ye yazık edersiniz. Bir ilçenin kaderiyle oynamayın." dedi.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Çeşme'ye yapılması düşünülen evlerin dört katlı planlanmasına tepki gösteren CHP Milletvekili Yüksel, konuyu Meclis gündemine taşıyarak soru önergesi verdi. TOKİ'nin Çeşme'de ev yapmasına karşı olmadıklarının altını çizerek, "Ancak burada emsal çok yüksek. Çeşme yarımadasında yapılaşma genelde iki katlıdır. Şimdi siz buraya gelip, 'Dört katlı ev yapacağım.' derseniz, mimarinin bozulmasını kimse kabul etmez. Çeşme'nin siluetini bozmayın. Demokratik ülkelerde plan yapma yetkisi, kentlinin seçtiği belediye yönetimindedir. Siz yerel yönetimi yok sayarak plan yapamazsınız. Orada yoğunluğu arttırdığınızda bu emsal teşkil edecektir. Çeşme, Kuşadası gibi beton yığını olacak ve turizm kenti olma özelliğini yitirecektir." şeklinde konuştu.
Alaattin Yüksel, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti: "Çeşme'ye TOKİ tarafından kaç konut yapılması planlanmaktadır? Yeni yerleşme bölgelerinin seçimi, yol ve altyapı planlamasında teknik konularda gerekli çalışmalar yapılmış mıdır? Çeşme'de TOKİ tarafından yapılacak evlerin dört katlı olacağı doğru mudur? Doğru ise Çeşme yarımadasında genellikle iki katlı evlerin var olduğu düşünüldüğünde, dört katlı evler kentin görüntüsüne ve mimariye zarar vermiş olmayacak mıdır? Çeşme Belediyesi, yerel mimariye ve malzemeye uygun alanların yapılmasını destekleyeceğini kamuoyuna açıklamıştır. Proje yapılırken Çeşme Belediyesi'nin görüşü alınmış mıdır? TOKİ'nin yerel yönetimlerle bugüne kadar ortak yürüttüğü çalışmalar var mıdır? Var ise hangileridir? Önümüzdeki süreçte Çeşme'de ortak bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? Konut başvurularının yerel seçimler öncesinde yapılması, proje onayının ise cumhurbaşkanı seçimi öncesinde açıklanması bir tesadüf müdür? Ülkemiz açısından çok önemli bir turizm merkezi olan Çeşme'nin betonlaştırılmaması, çevreye ve kültürel dokuya zarar verilmemesi için bakanlık olarak ne gibi önlemler aldınız?"
YORUMLAR