Reklam

Zirvede Güçlü Uyum Dönemi

AK Parti’nin bugün yapılacak görkemli kongresiyle yeni bir dönemin kapısı aralanacak. Yeni sürecin kodları ‘uyum ve etkinlik’ olacak. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında yakın çalışma ve istişare mekanizması kurulacak

Zirvede Güçlü Uyum Dönemi

AK Parti’nin bugün yapılacak görkemli kongresiyle yeni bir dönemin kapısı aralanacak. Yeni sürecin kodları ‘uyum ve etkinlik’ olacak. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında yakın çalışma ve istişare mekanizması kurulacak

Zirvede Güçlü Uyum Dönemi
22 Mayıs 2016 - 09:45

AK Parti'nin bugün yapılacak olağanüstü kongresi ile birlikte yeni bir dönemin kapısı aralanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın uzun süredir işaret ettiği sistem sorunlarını çözecek yol haritası devlet yönetiminde devreye girecek. Bakanlar Kurulu toplantı takviminden, devlet günü formatına, erkler zirvesinden, ekonomi ve yatırım koordinasyonuna kadar oldukça geniş bir yelpazede "güçlü uyum" dönemi başlayacak. AK Parti Genel Başkan adayı Binali Yıldırım da bugün kongrede konuşmasında "devletin zirvesinde uyum ve etkinlik" mesajı verecek. AK Parti ikinci olağanüstü kongresi bugün saat 10.00'da Ankara Arena'da yapılacak. AK Parti yeni genel başkanını seçerken, bu akşam itibariyle yeni hükümeti kurma çalışmaları da başlayacak. Bu süreçle beraber devletin zirvesinde de yeni bir sayfa açılacak. İktidarda güçlü uyumu ortaya koyacak yol haritasındaki önemli başlıklar şöyle:

SAHAYA DA YANSIYACAK

10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı'nı halkın doğrudan oyları ile seçmesiyle milletin, devlet yönetimine yansımasını istediği talep hukuki zeminde ele alınacak. Öncelikle sivil, demokratik anayasanın toplumum tüm kesimlerine yansıması ve katılımın artırılması için ülke genelinde programlar başlayacak. Başkanlık temelinde, güncel sistem sorununun çözülmesi, çift başlı yönetim yapısının ortadan kaldırılması için yeni anayasa tüm reformların merkezine oturacak. Dış politikadan terörle mücadeleye kadar her alanda Türkiye'nin sorunlarının çözümünde halkın oyları ile seçilen Cumhurbaşkanı'nın liderliği ile etkili istişare süreci işletilecek. Geçiş döneminde ise anayasanın "yürütme" ve "Cumhurbaşkanı'nın yetkileri" ile ilgili maddeleri devlette eşgüdümün sağlanması amacıyla doğrudan sahaya yansıyacak.

BAKANLAR KURULU KÜLLİYE'DE

Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında yakın çalışma mekanizması kurulacak, dengeler yeniden inşa edilecek. Yeni hükümetin kuruluşunun ardından Bakanlar Kurulu prensip olarak ayda bir Külliye'de toplanacak. Devlet yönetimine yönelik ana stratejiler de bu toplantılarda şekillenecek.

DEVLET GÜNÜNE ÖZEL FORMAT

Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'la haftalık olağan görüşmeleri de rutin karakterden kurtarılarak, özel gündemli devlet zirvelerine dönüştürülecek. Terörle mücadele hassasiyeti sonuna kadar sürerken, Paralel Yapı'nın devletten temizlenmesi konusundaki kararlı duruş da korunacak. ERKLER ZİRVESİ Yasama, yürütme ve yargı organları başkanlarıyla Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan toplantılar düzenli hale getirilecek.

YATIRIM VE REFORMLARDA HIZ

Ekonomide, para ve maliye politikaları ile kalkınma projelerini esas alan etkili koordinasyon mekanizması kurulacak. Ekonominin genel seyri ile büyük yatırımlardaki gelişmeler konusunda Külliye'de brifingler düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a düzenli olarak bilgi verilecek. Deneyim paylaşımı kapsamında direktifleri alınacak. 2023 hedeflerine ulaşmak için hızla yol alınacak. BÜROKRATİK OLİGARŞİYE NEŞTER Bürokratik atamalarda Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında istişare ve değerlendirme süreci işletilecek. Uzun süredir bekleyen valiler, büyükelçiler, emniyet kararnameleri tamamlanacak. Merkez Bankası Başkanı'ndan sonra Hazine Müsteşarı da atanacak. Düzenleyici ve denetleyici kurumların hükümet programına uyumu gözetilecek.

DIŞ POLİTİKA VİZYONU

Dış politikada komşu ülkeler ve dünya ülkeleriyle güçlü diplomasi işletilecek. Suriye, Irak, Rusya ve İsrail başta olmak üzere komşu ve çevre ülkelerle ilişkiler yeniden ele alınacak.

GENÇLİK VE DENEYİM

AK Parti Genel Merkez yönetiminden hükümete her alanda güçlü kadrolarla yola devam edilecek. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda gençlik enerjisi ile partinin deneyimli isimleri birlikte yer alırken, bu isimler yeni dönemde etkin rol üstlenecek. HAZAL ATEŞ / ANKARA

Hükümet programının şifreleri

Yeni kurulacak hükümetin programının lokomotifi "yeni anayasa ve başkanlık sistemi" ile "katma değerli üretimin arttırılmasına dönük politikalar" olacak. Devlet yönetimindeki sistem sorununun mutlaka çözülmesi gerektiği belirtilerek, çözüm önerisi bağlamında "başkanlık sistemine" geniş yer verilecek. Programda ekonomi politikaları da "üreten, büyüyen ve kalkınan Türkiye" sloganı üzerine kurulacak. AK Parti kurmayları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugünkü olağanüstü kongrenin ardından yeni hükümeti kurma görevini vereceğini açıklaması üzerine, hükümet programına ve güven oylaması sürecine yoğunlaştı. Kongrenin ardından birkaç gün içinde tamamlanması planlanan hükümet programının en önemli bölümünü "yeni anayasa ve başkanlık sistemi" oluşturacak. Önceki dönemden farklı olarak bu kez; Türkiye'nin ciddi bir sistem sorunu yaşadığı anlatılacak ve bunun çözümü için acil yeni anayasa yapılması gerektiği belirtilecek. Programda, AK Parti'nin sistem sorununun aşılması için başkanlık sistemi önerdiği belirtilecek ve bu sistemin nasıl işleyeceğine dair önemli başlıklar da anlatılacak. Başkanlık sistemine programda kapsamlı yer verilecek. Programın siyasi reformlar ve demokratikleşmeye yönelik bölümünde ise Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmesi gerekliliği anlatılarak, öneriler de paylaşılacak. Üretim odaklı ekonomi Programın ikinci önemli ayağı ise ekonomi olacak. Yeni kurulacak hükümet, üretimin arttırılmasını en önemli hedeflerden biri olarak görecek.

Kongre heyecanı

Türkiye'yi yaklaşık 14 yıldır kesintisiz yöneten AK Parti'nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde 3. genel başkan seçilecek. AK Parti'de, Büyük Kongre bugün Arena Spor Salonu'nda yapılacak. Kongrenin yapılacağı salonda hazırlıklar son aşamaya gelirken, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile partinin kuruluşundan bu yana görev yapan il başkanları, 22, 23, 24 ve 25. dönem milletvekilleri, il başkanları, belediye başkanları da kongreye davet edildi. Yaklaşık 50 bin teşkilat üyesinin de kongreye katılması bekleniyor. Bin 470 delegenin oy kullanacağı kongrede, Davutoğlu'ndan görevi devralacak Yıldırım, AK Parti'nin 3. genel başkanı olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum